30 marca 2014

babka z białek

babka kokosowa z białek

Z bardzo wielu przepisów (np. ciast kruchych albo kremów) zostają nam niewykorzystane białka. Jedno białko można niby wmieszać do jajecznicy, ale co zrobić z większą ich ilością albo wtedy, gdy nie mamy ochotę na jajecznicę. W takich sytuacjach przydają się przepisy na ciasta z białek. Na szczęście białka są produktem bardzo wdzięcznym i świetnie przechowują się w zamrażalniku. Mogą tam leżeć spokojnie ponad pół roku; ważne, by były w szczelnie zamkniętym pudełku. Kiedy już uzbiera nam się ich odpowiednia do jakiegoś ciasta ilość wystarczy wyjąć je i zostawić do rozmrożenia na noc w temperaturze pokojowej.

Prezentuję poniżej pierwszy z takich przydatnych przepisów (inspirowany tym ze strony Smakołyki Bereniki).



19 marca 2014

drożdżówki z dziecinnych lat

drożdżówki z nadzieniem i kruszonką

Jak już wspominałem w ostatnim wpisie na facebookowym fanpage'u, naszła mnie ostatnio ochota na smak dzieciństwa - drożdżówki maminego wypieku. A jak wiadomo swoje zachcianki, a już szczególnie te kulinarne, należy spełniać jak najszybciej. Wobec tego od razu wziąłem się do pieczenia, a dziś zamieszczam przepis.


17 marca 2014

torcik W-Z

wuzetka z bitą śmietaną i wiśniami

Dziś klasyczny torcik W-Z, którego nazwa pochodzi (zależnie od teorii) albo od trasy W-Z, przy której znajdowała się jedna z cukierni, albo od skrótu WZK, oznaczającego wypiek z kremem. Niezależnie od tego, skąd pochodzi nazwa, ciasto to jest uważane przez moją rodzicielkę za jedno z szybszych i prostszych. Ja mogę tylko powiedzieć, że chyba wciąż jeszcze szukam dobrego sposobu na jego zrobienie. Dlatego za jakiś czas wuzetka pojawi się zapewne ponownie - z nieco innym przepisem. Tymczasem ten.



13 marca 2014

kruche ciasteczka ziemne

ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą
(ps. 
těstъka zъ orěxъmi zemьnъjьmi i čekolědǫ*)


Na chandrę (i nadmiar pracy) zawsze pomaga pieczenie. Dodatkowo miałem ochotę zrobić w końcu jakieś ciasto z orzeszkami ziemnymi. Powstały więc, zainspirowane (aczkolwiek jak zawsze zmienione nieco) przepisem z bloga Crispy Biscuits. Jestem bardzo zadowolony z efektu, szczególnie tego pozostającego na języku. Może Ci, którzy już próbowali potwierdzą ;).

* jako że czekolady prasłowianie nie znali pozwoliłem sobie zabawić się w wyimaginowaną rekonstrukcję, zgodnie z wszelkimi zasadami ;)