29 lipca 2014

jagodzianki

drożdżowe jagodzianki z kruszonką


Sezon jagodowy wciąż trwa, więc w najbliższym czasie pojawi się tutaj (mam taką nadzieję) choć jeszcze jeden przepis z tymi owocami. Dziś proste jagodzianki - dobre do śniadania, kolacji, na przekąskę nad jeziorem, rzeką czy w parku.
Przepis inspirowany przepisem z bloga White Plate.



22 lipca 2014

(nowe) ciasto ucierane

ucierane ciasto z wiśniami

(lub innymi owocami)


Oto kolejny przepis na ciasto ucierane (czyli takie, w którym wszystkie składniki miksuje się ze sobą w odpowiedniej kolejności). Przepis pochodzi z przywoływanego tu już nie raz bloga Smakołyki Bereniki (zmieniłem proporcje tak, by ciasta wystarczyło na dużą lub średnią blachę, a proponowane w oryginalnym przepisie truskawki zastąpiłem wiśniami).

14 lipca 2014

ptysie z bitą śmietaną

ptysie z bitą śmietaną

(profiterole, czes. koblížky)


Ptysie (od niedawna coraz częściej występujące pod nazwą profiterole) od dziecka były (i są!) jedną z moich słabości we wszystkich cukierniach. Zawsze wydawało mi się, że ich przyrządzenie jest czasochłonne, a pożądany efekt niełatwy do osiągnięcia. Nic bardziej mylnego! Ciasto ptysiowe przygotowuje się bardzo szybko, a efekt... no cóż, mnie bardzo zadowala :).

Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti", gdzie występuje pod nazwą koblížky z odpalovaneho tĕsta.


12 lipca 2014

ciasto z czereśniami

ucierane ciasto z czereśniami


Prosty i bardzo szybki przepis na placek z czereśniami, w którym wszystkie składniki wystarczy zmiksować i przelać do formy. Idealny w lecie.




8 lipca 2014

torcik malinowy

kruchy torcik malinowy


Była okazja, więc był i torcik. W zasadzie bez okazji też może być. A jeśli już ktoś bardzo jakiejś potrzebuje, by ciasto zrobić, to idealną okazją jest to, że można wciąż kupić świeże maliny, więc trzeba z tego korzystać.

3 lipca 2014

bułeczki z serem

drożdżowe bułeczki z serem


Po pieczeniu chleba zostało mi nieco drożdży, więc postanowiłem je wykorzystać i zrobić jeden z przepisów z książki "Iveta a české sladkosti". Polecam formować mniejsze niż moje bułeczki - będzie wygodniej je odrywać i jeść :).
[Robiłem pół poniższej porcji i wyszła z tego blisko cała forma o średnicy ok. 24 cm.]