Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2014

czarny torcik z białek

czekoladowe ciasto z samych białek Przez ostatnie pół roku uzbierało mi się w zamrażalniku 9 białek. Postanowiłem więc w końcu je wykorzystać (pewnie mogłyby jeszcze z miesiąc czy dwa poleżeć, ale zaczynało mi się kończyć miejsce w pojemniczku, a nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się kolejne "zbędne" białko). Robiłem tu już kiedyś babkę z samych białek , lecz tym razem chciałem czegoś innego. Zaczęło się przeszukiwanie blogów kulinarnych. Oczywiście najczęściej udawało mi się znaleźć przepis na bezowy torcik Pavlovej, który wymaga długiego czasu pieczenia. W końcu udało się jednak natrafić na ten przepis, który po zmodyfikowaniu stał się bazą prezentowanego poniżej torciku.

śliwki na orzechach

ciasto orzechowe ze śliwkami Zasadniczo nie przepadam za śliwkami, ale to ciasto jest zabójcze i zagości u mnie na pewno jeszcze nie raz. Puszyste, nie za słodkie i po prostu smaczne. Śliwki poza sezonem można zastąpić np. jabłkami, choć nie ukrywam, że najlepiej sprawdzi się jednak śliwka :).

kukurydza i borówka? muffiny!

kukurydziane muffiny z borówką amerykańską Nie macie pomysłu na szybki niedzielny deser? Podpowiadam muffiny - sprawdzone, proste w przygotowaniu i smaczne. Tym razem o odmienionym smaku, bo z mąką kukurydzianą. Jeśli jednak jej nie lubicie lub nie macie, a nie chcecie kupować, to można ją zastąpić mąką pszenną (sprawdzone!). Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki .

szarlotka z cytrynowym sercem

cytrynowa szarlotka na kruchym cieście Znowu będzie nieco politycznie (#jedzjabłka #putin), ale trochę przypadkiem (tylko trochę ;)). Niezależnie jednak od intencji działania ciasto warte jest grzechu i upieczenia. Jabłka, cytryna i ta kruchość - daje to orzeźwiający przysmak. Przepis inspirowany tym tutaj  - na blogu Moje Wypieki .

fioletowy sernik

sernik jagodowy ze śmietanową pianką Sezon jagodowy co prawda już się kończy, ale owoce te są wciąż jeszcze do kupienia. Jest to więc ostatnia szansa, by upiec sernik jagodowy z dodatkiem świeżych jagód (poza sezonem można używać mrożonych, należy jednak wtedy wydłużyć nieco czas pieczenia).

babeczki nadziane jabłkiem i marchewką

kruche babeczki z nadzieniem jabłkowo-marchewkowym Uwielbiam kruche ciasto, a jeszcze kiedy jest to dobre kruche ciasto, to jestem w siódmym niebie. Poniżej zaprezentowany przepis okazał się być bardzo dobrym przepisem na kruche. Na same babeczki miałem ochotę, odkąd zobaczyłem je na blogu Smakołyki Bereniki . W końcu udało się je zrobić, rzecz jasna jak zawsze w moim przypadku, z pewnymi zmianami ;). Jedną z nich jest wzbogacenie nadzienia o marchewkę. #jedzjabłka #jemjabłka