Przejdź do głównej zawartości

szybkie ciasto z truskawkami

smaczne i wilgotne ciasto truskawkowe


Już miesiąc mnie tu nie było z nowym przepisem. Jakoś tak nie było kiedy testować nowego, więc odświeżałem to, co sprawdzone - m.in. tartę rabarbarową (przepis tutaj). W końcu udało się jednak ogarnąć. Na ten weekend planowałem pieczenie i jak planowałem, tak zrobiłem. Tyle że, w związku z niespodziewanym przybytkiem kilograma truskawek, musiałem wymyślić inne niż pierwotnie ciasto.  I tak zamiast pani Walewskiej, którą już wkrótce mam zamiar upiec, powstało szybkie, proste ciasto z truskawkami. Jest naprawdę banalne - wystarczy wymieszać łyżką składniki i włożyć do piekarnika :).
Przepis inspirowany przepisem z Małej Cukierenki (tutaj).


Składniki:


  • 1,5 szklanki mąki oraz łyżka do oprószenia truskawek
  • nieco ponad pół szklanki brązowego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • pół kostki (100 g) masła
  • ok. 150 g gęstego jogurtu naturalnego (lub innego)
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • ponad szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
  • garstka płatków migdałowych


Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać do niego jogurt, mleko oraz jajko. Wymieszać dokładnie składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Do ciasta wsypać pokrojone w kostkę i oprószone mąką truskawki. Wymieszać.

Całość przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia [na tortownicę należy podwoić ilość składników oraz wydłużyć nieco czas pieczenia] i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 180oC przez ok. 60 min.

Wyjąć i wystudzić całkowicie.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).