21 marca 2015

sernik chałwowy

sernik chałwowy

na sezamowym spodzie


Lubię chałwę, o, tak, lubię :). Jakiś czas temu naszło mnie na krem chałwowy [wykorzystany do angel food cake tutaj], ale to za mało, chciałem jeszcze jakoś wykorzystać chałwę, połączyć z czymś jej smak. Przyszedł mi do głowy sernik, bo sernik to takie uniwersalne ciasto, do którego można dodawać przeróżne smaki. Poszperałem w internecie i znalazłem przepis, na którym nieco się wzorowałem [tutaj], a nieco pozmieniałem, by stworzyć poniższy sernik chałwowy ze śmietanową pianką.


17 marca 2015

ciasteczka z otrębami

orkiszowe ciasteczka

z otrębami pszennymi


Naszło mnie kilka dni temu na zbożowe ciasteczka z orzechami, które już kiedyś tu prezentowałem [tutaj]. Przy okazji postanowiłem nieco poeksperymentować i zrobić coś swojego. Tak też powstały poniższe kruche i lekkie ciasteczka z mąki orkiszowej i otrąb pszennych.


5 marca 2015

półfrancuskie rurki

rurki z kremem waniliowym


Rurki to jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. A może nawet nie tyle dzieciństwa, co po prostu jeden z domowych przysmaków, specjałów mamy. Rurki były więc dla mnie swoistym wyzwaniem, zmierzeniem się z ideałem. Aby uniknąć zbędnych porównań w mojej głowie i ewentualnego rozczarowania (niedorównania ideałowi), wybrałem na początek zupełnie inny niż maminy przepis, który zaczerpnąłem z książki "Iveta a české sladkosti". Oczywiście, nie obyło się bez zmian (czasem zastanawiam się, czy pani Iveta nie wpisała błędnych proporcji do książki; a może to kwestia polskich, a nie czeskich składników).