Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

sernik chałwowy

sernik chałwowy na sezamowym spodzie Lubię chałwę, o, tak, lubię :). Jakiś czas temu naszło mnie na krem chałwowy [wykorzystany do angel food cake tutaj ], ale to za mało, chciałem jeszcze jakoś wykorzystać chałwę, połączyć z czymś jej smak. Przyszedł mi do głowy sernik, bo sernik to takie uniwersalne ciasto, do którego można dodawać przeróżne smaki. Poszperałem w internecie i znalazłem przepis, na którym nieco się wzorowałem [ tutaj ], a nieco pozmieniałem, by stworzyć poniższy sernik chałwowy ze śmietanową pianką.

ciasteczka z otrębami

orkiszowe ciasteczka z otrębami pszennymi Naszło mnie kilka dni temu na zbożowe ciasteczka z orzechami, które już kiedyś tu prezentowałem [ tutaj ]. Przy okazji postanowiłem nieco poeksperymentować i zrobić coś swojego. Tak też powstały poniższe kruche i lekkie ciasteczka z mąki orkiszowej i otrąb pszennych.

półfrancuskie rurki

rurki z kremem waniliowym Rurki to jeden z przysmaków mojego dzieciństwa. A może nawet nie tyle dzieciństwa, co po prostu jeden z domowych przysmaków, specjałów mamy. Rurki były więc dla mnie swoistym wyzwaniem, zmierzeniem się z ideałem. Aby uniknąć zbędnych porównań w mojej głowie i ewentualnego rozczarowania (niedorównania ideałowi), wybrałem na początek zupełnie inny niż maminy przepis, który zaczerpnąłem z książki "Iveta a české sladkosti". Oczywiście, nie obyło się bez zmian (czasem zastanawiam się, czy pani Iveta nie wpisała błędnych proporcji do książki; a może to kwestia polskich, a nie czeskich składników).