zupa krem marchewkowo-porowy
Jako że w ostatnim czasie udało mi się w końcu nabyć blender, jestem wciąż w fazie eksperymentowania z nim i poznawania jego możliwości. Rzecz jasna, pierwszą rzeczą, za jaką się zabrałem były zupy kremy. Niestety, pierwsza zeszła na tyle szybko, że nie zdążyłem zrobić zdjęć. Dziś prezentuję drugą, dopiero co ugotowaną. Zupa ma słodkawy smak i jest bardzo sycąca.Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku (z niewielkimi, jak zawsze, zmianami).
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula lub pół większej
- 1 niewielki ząbek czosnku
- 1 niezbyt duży por (głównie korzeń - do jasnozielonej części)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 kg marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- sól morska
- pieprz
- 1,5 szklanki wody mineralnej lub bulionu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki mleka
- dodatki: makaron lub grzanki z chleba
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić w garnku na maśle. Po kilku minutach dodać pokrojony czosnek, a następnie skrojonego pora. Wlać oliwę, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 7 min., mieszając co jakiś czas.
W tym czasie obrać marchew i pietruszkę. Drobno pokroić (polecam użycie w tym celu pojemnika do siekania z zestawu blendera, jeśli macie; zupa będzie się wtedy krócej gotować, bo warzywa szybciej zmiękną). Pokrojone warzywa wrzucić do garnka, dodać cukier, paprykę słodką oraz sól (o ile nie używamy słonego bulionu; jeśli używamy, należy posolić zupę dopiero na koniec). Dusić warzywa przez kolejnych 7 min.
Wlać wodę lub bulion, zagotować na dużym gazie, po czym zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. 15-20 min., aż marchewka zmięknie (w przypadku grubiej posiekanej może być potrzebny dłuższy czas gotowania).
Komentarze
Prześlij komentarz