sernik z solonym karmelem
Nie wstawiałem tu niczego od ho, ho i jeszcze trochę, choć tak się cieszyłem, że mam co najmniej 4 przepisy do dopisania dla Was. Niestety, ciągle coś przeszkadzało i wypadało. Dziś w końcu się udało. Na początek - sernik. Poszukiwania nowego smaku sernika, niepróbowanego jeszcze, zaprowadziły mnie do karmelu, solonego. Stąd dziś prezentuję sernik z solonym karmelem.
Pomysł był taki, by w środku sernika chrupały małe kawałeczki skrystalizowanego karmelu. Niestety, te rozpuściły się już na etapie mieszania z serem. W związku z tym wyszedł sernik karmelowy, złoty w kolorze, do którego naprawdę warto zrobić polewę karmelową.
Składniki na masę serową:
- 750 g zmielonego twarogu (najlepiej gotowy z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- niecała szklanka cukru (ok. 3/4) [jeśli dajemy karmel do srodka, to nawet mniej]
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 jajek
na spód:
- ok. 185 g herbatników kakaowych
- 80 g rozpuszczonego masła
solony karmel do środka (opcjonalnie):
- szklanka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
polewa z solonego karmelu (obowiązkowo):
- ok. 250 ml śmietanki 30%
- szklanka brązowego (trzcinowego) cukru
- 60 g masła
- pół łyżeczki soli
Karmel do środka:
Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, postawić na ogniu i podgrzewać aż cały cukier się rozpuści. Można zamieszać co jakiś czas, aby cukier się nie przypalił. Na koniec dodać sól i wymieszać. Wylać na papier do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia (stwardnienia). Następnie pokruszyć karmel na drobne kawałeczki.
Spód:
Herbatniki pokruszyć lub zmielić w pojemniku blendera. wymieszać z rozpuszczonym masłem i wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wyrównać.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier wanilinowy. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Na koniec wmieszać łyżką lub mikserem pokruszony karmel.
Masę wylać na herbatniki i piec w 175oC przez 15 min, a następnie jeszcze 90 min. w 120oC. [Do blachy pod sernikiem można nalać wrzątku na początku pieczenia. sernik będzie wtedy równy i bardziej wilgotny]. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo, zwiększając co jakiś czas otwarcie.
Sernik wystudzić całkowicie i schować na noc do lodówki.
Sos karmelowy:
Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i cukier. Całość podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dodać sól i wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Sosem można polać cały sernik. Warto nim także ozdabiać każdy kawałek sernika na talerzu.
Zaskoczyło mnie to, że solony karmel, ale jednocześnie zaintrygowało. Na pewno skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńSolony karmel sprawia, ze ciasto jest słodkie, ale ma też jakiś przełamujący je smak, a raczej posmak, czyli ową słonawość w karmelu :).
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń