tarta gruszkowa
Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
na wierzch:
- 3-4 gruszki (ok. kilograma)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 50-70 g cukru pudru
- ok. 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1-2 łyżki mąki
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Wbić jajko oraz żółtko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche można dodać łyżkę wody. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na wielkość formy do tarty i przełożyć do formy. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia tarty. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec tak przez 15 min. Następnie zdjąć groch i papier go pieczenia i piec jeszcze 5 min.
W czasie pieczenia spodu przygotować wierzch tarty: gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Śmietanę, jajka, cukier i mąkę wymieszać dokładnie (może być mikserem).
Upieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim gruszki i zalać masą śmietanową. Zapiec jeszcze przez 30 min. w 180oC.
Komentarze
Prześlij komentarz