Przejdź do głównej zawartości

em em, czyli marcherwkowe muffiny

muffiny marchewkowe

Dzisiaj będzie prosto i szybko, ale jakże smacznie. Kto próbował, ten wie.


Składniki na 12 sztuk:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki startej marchwi
  • 5 łyżek rodzynek


Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 min. Odsączyć.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, cukrem i cukrem wanilinowym. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem. Do suchych składników wlać mokre. Dodać startą marchew i rodzynki. Wymieszać łyżką.

Wyłożone papilotkami foremki napełniać ciastem do ponad 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut (sprawdzać patyczkiem) w 180oC. Wystudzić.

Wierzch muffinek można polać lukrem pomarańczowym: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru starannie wymieszać z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego  oraz 2 łyżeczkami startej skórki pomarańczowej.



Komentarze

  1. takie niepozorne, a jakże smaczne. uwielbiam muffinki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).