muffiny marchewkowe
Dzisiaj będzie prosto i szybko, ale jakże smacznie. Kto próbował, ten wie.Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok. 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 szklanki startej marchwi
- 5 łyżek rodzynek
Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 min. Odsączyć.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, cukrem i cukrem wanilinowym. W drugiej misce wymieszać jajka z olejem. Do suchych składników wlać mokre. Dodać startą marchew i rodzynki. Wymieszać łyżką.
Wyłożone papilotkami foremki napełniać ciastem do ponad 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut (sprawdzać patyczkiem) w 180oC. Wystudzić.
Wierzch muffinek można polać lukrem pomarańczowym: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru starannie wymieszać z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego oraz 2 łyżeczkami startej skórki pomarańczowej.
takie niepozorne, a jakże smaczne. uwielbiam muffinki :)
OdpowiedzUsuń