vĕnečky linecké, czyli kruche cytrynowe ciasteczka
Do tego przepisu zbierałem się już od jakiegoś czasu, bo wydaje się prosty. Ciągle jednak wpadało mi w ręce coś innego albo spodziewałem się większej ilości gości, więc ciasteczek z przepisu mogłoby być za mało. W końcu złożyło się tak, że żadnych gości nie miałem, wcześniejsze ciasto się skończyło, a za mną chodziło coś słodkiego, co można przekąsić. Padło na te kruche ciasteczka z cytrynowym posmakiem. Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti". Ciasteczka można przełożyć marmoladą o dowolnym smaku, ja jednak trzymałem się przepisu z książki.
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- starta skórka z połowy cytryny
- jajko do posmarowania (opcjonalnie)
- starte (posiekane) migdały do posypania (opcjonalnie)
- brzoskwiniowa marmolada do przełożenia
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny oraz pokrojone w kostkę masło. Posiekać składniki nożem, a następnie dodać żółtko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki (lub na ok. 20 min. do zamrażarki).
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na dość cienki płat (nie za cienki, ponieważ ciasto urośnie nieznacznie) i wykrawać za pomocą foremki ciasteczka o dowolnym kształcie. W połowie z nich można na środku zrobić mniejszą foremką dziurkę.
Wykrojone ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC przez ok. 20 minut. Wystudzić, a następnie sklejać po dwa ciastka marmoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz