zupa-krem z białej rzepy
Nie było mnie tu wieki, ale już, już wracam. Dziś nieco inaczej - żeby było choć trochę niespodzianki po tak długiej przerwie. Przed Wami przepis na zupę z białej rzepy. Bardzo smaczną i pożywną, przypominającą w smaku rzodkiewkę. No i szybką, co przydaje się zwłaszcza, kiedy ma się mało czasu (lub siły) na gotowanie.Przepis inspirowany przepisem LadyLaury [tutaj].
Składniki:
- 1 duża rzepa (lub 2 mniejsze)
- 1 duża marchewka
- kawałek korzenia selera, pokrojony w kostkę
- kawałek skrojonego pora (białej części)
- 1 mała pietruszka
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni ziemniak
- pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 0,5 l bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- słonecznik do dekoracji
Cebulkę i czosnek zeszklić na patelni. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę paprykę. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i dodać do bulionu, dodać cebulkę z czosnkiem oraz paprykę. Gotować zupę do momentu, gdy warzywa będą miękkie (zwłaszcza rzepa i ziemniak). Zdjąć zupę z ognia i przestudzić, następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika i posypać nimi nalaną do miseczek zupę.
Komentarze
Prześlij komentarz