Przejdź do głównej zawartości

ekspresowe mieszane truskawkowe

bardzo truskawkowe ciasto

Pamiętacie, jak zachwycałem się babką pomidorową [tutaj] od Marty Dymek z Jadłonomii? Już któryś raz eksperymentuję z tym przepisem i podmieniam składniki, coś dodaję, coś odejmuję i w tym liczeniu dochodzę do jednego wniosku - proporcje zaproponowane przez jego autorkę prowadzą do ciasta idealnego, które jest puszyste, wilgotne i pyszne.

Jeśli macie w domu nadmiar truskawek albo marzy Wam się szybkie ciasto truskawkowe, albo wracacie późno do domu jednego dnia, następnego niemal tuż po pracy macie imprezę, a wiecie, że nie wypada Wam pojawić się bez ciasta - bierzcie się za to ciasto w pełni truskawkowe.

Przepis na jedną keksówkę. Ja od razu zrobiłem podwójną porcję ;).

Składniki:

  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 1 banan
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pół szklanki oleju
  • kieliszek amaretto (opcjonalnie)
  • 2 szklanki mąki pszennej (warto dać o łyżkę lub dwie więcej)
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • kilka truskawek do ozdoby
  • olej, bułka tarta do oprószenia formy

Przepis jest niemal taki sam, jakten z babki pomidorowej, a więc...
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Zmiksowane truskawki przelać do wysokiego naczynia blendera, dodać banan, cukier, cukier wanilinowy, olej oraz likier amaretto. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.
Podłużną formę (keksówkę)


posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ciasto przelać  do formy, wyrównać i przyozdobić na wierzchu przepołowionymi truskawkami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 55-60 minut na złoty kolor (sprawdzić patyczkiem).


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).