najszybsza i najlepsza szarlotka
Smacznych jabłek na bazarku wciąż jeszcze pełno. Warto więc z nich korzystać i przygotować z nich przepyszną i jakże prostą szarlotkę - taką najbardziej typową, bez dodatków, udziwnień, szarlotkę naszych babć i mam, pełną aromatycznych jabłek z cynamonem, osadzonych między kruchym ciastem.
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka lub dwie kwaśnej śmietany 12% lub 18% (tylko jeśli ciasto będzie za suche)
- szczypta soli
- 2 kg jabłek (najlepiej pół na pół szara reneta i antonówka)
- łyżeczka cynamonu
- 2-4 łyżki cukru do jabłek (w zależności od tego, jak słodką szarlotkę chcemy mieć)
Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 40 minut lub na 20 do zamrażarki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać [polecam dodawać cukier stopniowo i smakować, czy jest go wystarczająco].
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę zetrzeć na tarce na spód tortownicy, lekko docisnąć dłonią. Wyłożyć na ciasto jabłka. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto na jabłka. Jeśli zostanie Wam ciasto, to nie martwie cie się, mżecie je spokojnie zamrozić.
Piec w 180oC przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypać szarlotkę cukrem pudrem.
Zwyczajna znaczy najlepsza, a ile w niej jabłek! Cudo :)
OdpowiedzUsuńBez proszku do pieczenia ? :).
OdpowiedzUsuńBez, bez! Koniecznie bez! Ciasto kruche nie wymaga proszku do pieczenia. Wręcz nie należy go dodawać.
UsuńTak zrobię :)
OdpowiedzUsuńDużo jabłek dodajesz, jeszcze tak nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń