Przejdź do głównej zawartości

zwyczajna szarlotka

najszybsza i najlepsza szarlotka

Smacznych jabłek na bazarku wciąż jeszcze pełno. Warto więc z nich korzystać i przygotować z nich przepyszną i jakże prostą szarlotkę - taką najbardziej typową, bez dodatków, udziwnień, szarlotkę naszych babć i mam, pełną aromatycznych jabłek z cynamonem, osadzonych między kruchym ciastem.


Składniki

  • 500 g mąki 
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • łyżka lub dwie kwaśnej śmietany 12% lub 18% (tylko jeśli ciasto będzie za suche)
  • szczypta soli 
  • 2 kg jabłek (najlepiej pół na pół szara reneta i antonówka)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2-4 łyżki cukru do jabłek (w zależności od tego, jak słodką szarlotkę chcemy mieć)

Przesiać mąkę do miski, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałki. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. 40 minut lub na 20 do zamrażarki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać [polecam dodawać cukier stopniowo i smakować, czy jest go wystarczająco].

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Połowę zetrzeć na tarce na spód tortownicy, lekko docisnąć dłonią. Wyłożyć na ciasto jabłka. Następnie zetrzeć pozostałe ciasto na jabłka. Jeśli zostanie Wam ciasto, to nie martwie cie się, mżecie je spokojnie zamrozić.

Piec w 180oC przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypać szarlotkę cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Zwyczajna znaczy najlepsza, a ile w niej jabłek! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez proszku do pieczenia ? :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez, bez! Koniecznie bez! Ciasto kruche nie wymaga proszku do pieczenia. Wręcz nie należy go dodawać.

      Usuń
  3. Dużo jabłek dodajesz, jeszcze tak nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).