Kolejna wariacja, niektórym już bardzo dobrze znana, na temat babki pomidorowej z przepisu Marty Dymek (Jadłonomia).
1 banan
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
pół szklanki oleju
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
olej, bułka tarta, cukier puder
płatki migdałowe (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Mus jabłkowy umieścić w wysokim naczyniu blendera, dodać banan, cukry, olej, kardamon. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.
Keksówkę posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy, wyrównać, obsypać płatkami migdałowymi, wciskając je delikatnie w ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut na złoty kolor (sprawdzić patyczkiem).
Składniki:
2 jabłka zblendowane ma mus1 banan
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
pół szklanki oleju
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
olej, bułka tarta, cukier puder
płatki migdałowe (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Mus jabłkowy umieścić w wysokim naczyniu blendera, dodać banan, cukry, olej, kardamon. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.
Keksówkę posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy, wyrównać, obsypać płatkami migdałowymi, wciskając je delikatnie w ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut na złoty kolor (sprawdzić patyczkiem).
Komentarze
Prześlij komentarz