Do tej tarty zainspirowało mnie podobne ciasto, którego miałem przyjemność spróbować w jednej z praskich kawiarni. W odróżnieniu od mojej tarty tamta miała migdałowe wypełnienie zamiast serowego. Możecie się więc spodziewać (tak coś czuję), że wkrótce pojawi się tu także przepis na tartę z migdałowo-rabarbarowym wnętrzem. Zwłaszcza, że w lodówce na ciąg dalszy wciąż czeka trochę rabarbaru.
Składniki na ciasto kruche (forma o średnicy 28 cm):
250 g mąki pszennej1 jajko
70 g cukru pudru
125 g masła
szczypta soli
ok. 100 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
pół opakowania cukru wanilinowego
masa serowa:
ok. 400-450 g twarogu białego (można użyć gotowego twarogu sernikowego; wtedy należy dodać połowę śmietanki lub całkowicie ją pominąć, jeśli ser jest płynny)
200 g śmietanki 30% lub tłustszejok. 100 g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
pół opakowania cukru wanilinowego
500 g rabarbaru
dżem z czarnej porzeczki
Ciasto kruche
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Posiekać drobno, a następnie zagnieść dość szybko ciasto. Ciasto włożyć na ok. 20 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, odcinając nadmiar ciasta na brzegach. Podziurkować ciasto widelcem i włożyć je jeszcze na 20-30 min. do lodówki. [Jeśli nie mamy za wiele czasu, można pominąć pierwsze schładzanie i od razu wyłożyć formę ciastem.]
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 175-190ºC. Na schłodzone ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć grochem lub specjalnymi kulkami do wypieków (ewentualnie postawić na wierzch jakąś mniejszą formę). Piec przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć obciążenie. Posmarować ciasto dżemem z czarnej porzeczki.
Masa serowa
Ser (jeśli używamy niezmielonego twarodu) zmielić w naczyniu blendera razem ze śmietaną. Ważne, żeby był dobrze zmiksowany ze śmietaną i w miarę gładki. Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki na masę serową (jajka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier puder i cukier wanilinowy) i zmiksować całość mikserem. Nie należy miksować zbyt długo, ale składniki muszą się dobrze połączyć. Można sprawdzić poziom słodkości i ewentualnie dodać nieco cukru.
Masę serową wylać na wierzch tarty.
Ser (jeśli używamy niezmielonego twarodu) zmielić w naczyniu blendera razem ze śmietaną. Ważne, żeby był dobrze zmiksowany ze śmietaną i w miarę gładki. Ser przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki na masę serową (jajka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier puder i cukier wanilinowy) i zmiksować całość mikserem. Nie należy miksować zbyt długo, ale składniki muszą się dobrze połączyć. Można sprawdzić poziom słodkości i ewentualnie dodać nieco cukru.
Masę serową wylać na wierzch tarty.
Rabarbar pokroić w romby (lub dowolne inne podłużne kształty). Ułożyć bardziej lub mniej starannie na wierzchu tarty. Nie żałować rabarbaru!
Tak przygotowaną tartę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-40 min.
Oj nie dla mnie, nie lubię sernika.
OdpowiedzUsuń