12 października 2016

marchewkowe z białym musem

marchwiak z musem z białej czekolady


Koleżanka z pracy przyniosła ciasto marchewkowe i tym samym utwierdziła mnie w chęci zrobienia go kolejny już raz. Stanąłem przed trudnym zadaniem: jak po trzech przepisach na ciasto marchewkowe (marchewkowy tort urodzinowy, muffiny, pierwszy marchwiak) zmienić przepis, by na blogu pojawiło się coś nowego. Na szczęście udało się: część mąki pszennej zastąpiłem mąką migdałową, zrobioną własnoręcznie (a raczej własnoblenderowo) z prażonych płatków migdałowych. Wierzch marchwiaka został przyozdobiony, za radą (a może i prośbą) mojej koleżanki, musem z białej czekolady.


5 października 2016

sernik piña colada

sernik ananasowo-kokosowy


Na sernik ten miałem ochotę od dłuższego czasu, ale ciągle brakowało mi któregoś ze składników. I tym razem nie obyło się bez podmianek, ale trzy główne (nie licząc sera) składniki w kuchni się znalazły - ananas, mleczko i wiórki kokosowe. Niech ten ananasowo-kokosowy sernik będzie dobrym pocieszeniem przy tej jesiennej aurze i niech przywoła smaki ciepłych krajów.
Przepis na podstawie Kwestii smaku [tutaj].