ciasto styropian lub nibysernik
Dziś ciasto, które na blogu Smakołyki Bereniki przyciągnęło mnie swoją nazwą :). Ciasto przypomina styropian jedynie kolorem i swoją lekkością, poza tym, na szczęście, jest bardzo dobre i warte zrobienia. Poniższy przepis jest kompilacją przepisu ze wspomnianego już bloga oraz z bloga Kraina Sosny.Składniki na ciasto:
- ok. 340 g mąki pszennej (dwie niepełne szklanki)
- 200 g margaryny lub masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 660 ml śmietany 12%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- ok. 100 g wiórków kokosowych
- 4 białka
- ok. 80 g cukru białego
- łyżeczka lub dwie cukru wanilinowego
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Wrzucić pokrojoną w kostkę margarynę, posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć każdą z nich w folię i włożyć na ok. pół godziny do zamrażalnika.
Po tym czasie jedną część ciasta wyjąć i wylepić nią spód natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blachy (nie za dużej, np. 23 x 27 cm) lub tortownicy. Podpiec przez 12 min. w 180oC. Ostudzić.
Masa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier biały zmieszany z wanilinowym. Śmietanę wymieszać z budyniem, mąką ziemniaczaną i pszenną, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi. Pianę z białek wmieszać delikatnie łyżką do masy śmietanowej. Całą masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać łyżką.
Wierzch posypać startą na tarce drugą częścią ciasta z zamrażalnika.
Piec ok. 60 min. w 180oC. Studzić w wyłączonym piekarniku, uchylając stopniowo drzwiczki, aby ciasto nie upadło (zbytnio lub wcale ;)).
Rzeczywiście nazwa przyciąga :)
OdpowiedzUsuń