Przejdź do głównej zawartości

szarlotka

szarlotka na kruchym cieście

Bardzo tradycyjna, dość szybka w przygotowaniu i niedroga - szarlotka. Jako że jabłka dostępne są u nas przez cały rok, można ją zrobić w dowolnym momencie. Pamiętajmy jedynie o tym, by na szarlotkę wybierać mniej słodkie (a nawet ciut kwaskowate) jabłka.

Składniki:

  • 250-300 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
  • 125-135 g masła roślinnego w temperaturze pokojowej
  • mniej niż 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany [może być 12%]
  • ok. 1 kg winnych jabłek
  • 2-3 łyżki brązowego cukru [jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne, wystarczą dwie]
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • mniej niż pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Wbić żółtko i zagnieść gładkie ciasto. W czasie ugniatania dodawać stopniowo śmietanę do momentu aż ciasto przestanie być zbyt suche [nie wolno dodać za dużo, żeby nie stało się nazbyt lepkie; jeśli tak by się zdarzyło, należy dodać nieco mąki]. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:3. Większą część ciasta (2/3) rozwałkować i wykleić nim  wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o wymiarach o. 28 x 23 cm). Blachę wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania jabłek (ok. 20-30 min.).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i podsmażyć (nie za długo, aby się nie rozpadły). Zdjąć z gazu i dodać rum. Dokładnie wymieszać.

Jabłka wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto w blasze. Na wierzch zetrzeć wyjęty z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta. Całość piec godzinę w 180oC.




Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).