szarlotka na kruchym cieście
Bardzo tradycyjna, dość szybka w przygotowaniu i niedroga - szarlotka. Jako że jabłka dostępne są u nas przez cały rok, można ją zrobić w dowolnym momencie. Pamiętajmy jedynie o tym, by na szarlotkę wybierać mniej słodkie (a nawet ciut kwaskowate) jabłka.
Składniki:
- 250-300 g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
- 125-135 g masła roślinnego w temperaturze pokojowej
- mniej niż 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki gęstej śmietany [może być 12%]
- ok. 1 kg winnych jabłek
- 2-3 łyżki brązowego cukru [jeśli jabłka nie są zbyt kwaśne, wystarczą dwie]
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- mniej niż pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki rumu (opcjonalnie)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Wbić żółtko i zagnieść gładkie ciasto. W czasie ugniatania dodawać stopniowo śmietanę do momentu aż ciasto przestanie być zbyt suche [nie wolno dodać za dużo, żeby nie stało się nazbyt lepkie; jeśli tak by się zdarzyło, należy dodać nieco mąki]. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 1:3. Większą część ciasta (2/3) rozwałkować i wykleić nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (o wymiarach o. 28 x 23 cm). Blachę wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto (1/3) zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania jabłek (ok. 20-30 min.).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i podsmażyć (nie za długo, aby się nie rozpadły). Zdjąć z gazu i dodać rum. Dokładnie wymieszać.
Jabłka wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto w blasze. Na wierzch zetrzeć wyjęty z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta. Całość piec godzinę w 180oC.
Komentarze
Prześlij komentarz