Przejdź do głównej zawartości

kruche choinki

kruche ciasteczka kokosowe


Niektórzy mają już z głowy ubieranie choinki, na innych wciąż czeka to zadanie, jeszcze inni w ogóle nie zamierzają jej przystrajać. A gdyby tak zjeść choinkę? A wcześniej oprószyć ją cukrowym śniegiem. Na upieczenie takich choinek jest jeszcze czas, choć warto zrobić to dwa dni przed Świętami, bo ciastka są wtedy smaczniejsze. Jeśli nie macie maszynki do ciastek, możecie formować dowolne inne kształty w dłoniach (np. kulki i spłaszczać je na blasze).
Przepis wzorowany na tym tutaj.


Składniki (na ok. 100 ciasteczek):

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 230 g mąki pszennej
  • 75 g mąki krupczatki
  • 60 g wiórków kokosowych (najlepiej drobno zmielonych)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka (lub 2 duże)
  • szczypta soli

Mąki przesiać i wymieszać z solą oraz wiórkami. Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę (ucierać przez ok. 10 min.). Nie przestając miksować, dodawać kolejno jajka, a następnie stopniowo zmieszane mąki. Gotowe ciasto wstawić na 15-30 min. do lodówki.

Ciasto przekładać porcjami do maszynki i wyciskać ciastka bezpośrednio na blachę. Piec 10-13 min. w 180ºC. Wystudzić na kratce lub talerzu. Oprószyć cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).