smaczne i wilgotne ciasto truskawkowe
Już miesiąc mnie tu nie było z nowym przepisem. Jakoś tak nie było kiedy testować nowego, więc odświeżałem to, co sprawdzone - m.in. tartę rabarbarową (przepis tutaj). W końcu udało się jednak ogarnąć. Na ten weekend planowałem pieczenie i jak planowałem, tak zrobiłem. Tyle że, w związku z niespodziewanym przybytkiem kilograma truskawek, musiałem wymyślić inne niż pierwotnie ciasto. I tak zamiast pani Walewskiej, którą już wkrótce mam zamiar upiec, powstało szybkie, proste ciasto z truskawkami. Jest naprawdę banalne - wystarczy wymieszać łyżką składniki i włożyć do piekarnika :).
Przepis inspirowany przepisem z Małej Cukierenki (tutaj).
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki oraz łyżka do oprószenia truskawek
- nieco ponad pół szklanki brązowego cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- pół kostki (100 g) masła
- ok. 150 g gęstego jogurtu naturalnego (lub innego)
- ok. 1/4 szklanki mleka
- ponad szklanka pokrojonych w kostkę truskawek
- garstka płatków migdałowych
Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać do niego jogurt, mleko oraz jajko. Wymieszać dokładnie składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Do ciasta wsypać pokrojone w kostkę i oprószone mąką truskawki. Wymieszać.
Całość przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia [na tortownicę należy podwoić ilość składników oraz wydłużyć nieco czas pieczenia] i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w 180oC przez ok. 60 min.
Wyjąć i wystudzić całkowicie.
Poproszę kawałek na podwieczorek;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. I z truskawkami, super!
OdpowiedzUsuńWygląda bezbłędnie :D
OdpowiedzUsuń