muffiny z gruszkowy musem
Dzisiaj będzie prosto i szybko, tak, żeby można było upiec coś nawet po 8 godzinach pracy. A jak szybko i prosto to muffiny. Tym razem w pełni gruszkowe (ze zmiksowaną gruszką oraz kawałkami owoców).
Składniki:
- 2 szklanki mąki (lub nieco więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- dwie łyżki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 130 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki mleka, śmietany lub jogurtu
- 3 średnie gruszki (w tym jedna twarda)
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy) wymieszać. Gruszki umyć, obrać, wykroić środki nasienne. Dwie z nich zmiksować w blenderze. Trzecią kroić w kostkę.
W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre (masło, mleko, jajka i zmiksowane gruszki). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. Ciasto nakładać do foremek i piec przez ok. 25 min. w 190oC.
wyglądaja cudnie :)
OdpowiedzUsuńznając Twoją skłonność do dziwnych przepisów i ciast zrobionych z rzeczy, które zwykłemu człowiekowi ze słodkością się nie kojarzą... w pierwszym odruchu przeczytałem muffiny groszkowe (patrz: ciasto z fasoli) ;P
OdpowiedzUsuń