tarta z serem i puree z dyni
Sierpień zakończyłem ciastem dyniowym. Czemu by więc nie pozostać jeszcze przez chwilę w tym klimacie, tym bardziej, że z rzeczonego ciasta zostało mi jeszcze całkiem sporo puree z dyni. Zacząłem się więc głowić, co by tu z niego zrobić. Tak się złożyło, że kupiłem ser na sernik (miał być na naleśniki lub cokolwiek innego). Ser, puree i co dalej? Sernik z dynią? Trochę za mało miałem sera na taki pełny sernik. Może więc coś mniejszego, z serem, dynią... I tak oto powstał autorki przepis na tartę serową z puree z dyni.
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
na wierzch:
- 500 g zmielonego sera
- ok. 150 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 szklanki puree z dyni [przepis tutaj]
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
Spód:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, posiekać. Zagnieść szybko ciasto i schować je na ok. 30 min. do lodówki. Następnie wylepić nim formę na tartę.
Wierzch:
Sery zmiksować z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, dodawać kolejno dwa jajka i zmiksować (krótko). Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na ciasto.
Puree z dyni wymieszać z miodem oraz jednym jajkiem (dokładnie). Masę wyłożyć w formie spirali na ser i nieco wymieszać (do wykładania można użyć rękawa cukierniczego).
Ciasto włożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 i piec jeszcze przez 60 min. Studzić stopniowo. Wystudzone ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuń