Przejdź do głównej zawartości

ciasto dyniowe

wilgotne i puszyste

ciasto dyniowo-mandarynkowe


Na ostatni dzień sierpnia chciałbym dać Wam przepis na bardzo smaczne, wilgotne i mocno piernikowe ciasto z dyni. Jeśli obawiacie sie, że warzywo będzie silnie wyczuwalne, to chcę Was pozbawić obaw - dynia nadaje głównie wilgoci, może lekkiego posmaku, ale wszystko skąpanie jest w miodzie i przyprawie do piernika, więc bliżej temu ciastu do rzeczonego piernika niż na przykład marchwiaka, w którym marchew wyczuwalna jest znacznie mocniej.
Przepis to kontaminacja dwu przepisów: z Małej Cukierenki [tutaj] oraz Kwestii Smaku [tutaj].

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika [lub po 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonych goździków]
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • skórka starta z dwóch mandarynek
  • 3/4 szklanki puree z dyni [przepis poniżej]
  • 1/2 szklanki naturalnego miodu
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka

migdałowa kruszonka:

  • 1/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
  • 1,5 łyżki schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki mąki

Puree z dyni [na początek]
Dynię [wystarczą 2-3 kawałki średniej wielkości, ok. 400-500g - na oko ;)] umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego do 200oC i piec przez ok. godzinę. Następnie wyjąć, przestudzić i rozwinąć, a następnie wystudzić całkowicie. Zimną dynię obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, solą, cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika, żurawiną i skórką z mandarynek. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać puree z dyni, miód, jogurt, olej i jajka. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników (niezbyt dokładnie).

Następnie ciasto wylać do keksówki wyłożonej (tylko spód) papierem do pieczenia.

Kruszonka:
Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w miseczce. Dodać masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Kruszonką posypać wierzch ciasta.

Całość wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 60-75 min. (w zależności od wielkości formy). Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem.

Wystudzić, wyjąć z formy, odcinając boki. Kroić na szerokie plastry i zajadać :).



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).