wilgotne i puszyste
ciasto dyniowo-mandarynkowe
Na ostatni dzień sierpnia chciałbym dać Wam przepis na bardzo smaczne, wilgotne i mocno piernikowe ciasto z dyni. Jeśli obawiacie sie, że warzywo będzie silnie wyczuwalne, to chcę Was pozbawić obaw - dynia nadaje głównie wilgoci, może lekkiego posmaku, ale wszystko skąpanie jest w miodzie i przyprawie do piernika, więc bliżej temu ciastu do rzeczonego piernika niż na przykład marchwiaka, w którym marchew wyczuwalna jest znacznie mocniej.
Przepis to kontaminacja dwu przepisów: z Małej Cukierenki [tutaj] oraz Kwestii Smaku [tutaj].
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- pół szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika [lub po 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonych goździków]
- 1/2 szklanki żurawiny
- skórka starta z dwóch mandarynek
- 3/4 szklanki puree z dyni [przepis poniżej]
- 1/2 szklanki naturalnego miodu
- 1/3 szklanki jogurtu
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
migdałowa kruszonka:
- 1/4 szklanki pokruszonych płatków migdałowych
- 1,5 łyżki schłodzonego masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki mąki
Puree z dyni [na początek]
Dynię [wystarczą 2-3 kawałki średniej wielkości, ok. 400-500g - na oko ;)] umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego do 200oC i piec przez ok. godzinę. Następnie wyjąć, przestudzić i rozwinąć, a następnie wystudzić całkowicie. Zimną dynię obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, solą, cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika, żurawiną i skórką z mandarynek. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać puree z dyni, miód, jogurt, olej i jajka. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników (niezbyt dokładnie).
Następnie ciasto wylać do keksówki wyłożonej (tylko spód) papierem do pieczenia.
Kruszonka:
Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać w miseczce. Dodać masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
Całość wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 60-75 min. (w zależności od wielkości formy). Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem.
Wystudzić, wyjąć z formy, odcinając boki. Kroić na szerokie plastry i zajadać :).
uwielbiam dyniowe słodkości!
OdpowiedzUsuńW następnym wpisie też będzie coś z dodatkiem dyni :)
Usuń