8 sierpnia 2015

dwukolorowy sernik na zimno

sernik na zimno z czarną porzeczką


Wybrałem się kilka dni temu na targ (a nie zdarza się to ostatnio za często) i zobaczyłem czarną porzeczkę -  smak mojego dzieciństwa, od dawna już nie goszczący na moich kubkach smakowych. Nie myśląc wiele, kupiłem porzeczki i zacząłem się zastanawiać, co z nią zrobić. Pomysłów było kilka, bo porzeczka to bardzo wdzięczny owoc. W końcu zdecydowałem się na sernik, wygooglałem, aby zobaczyć, co można wymyślić szczególnego i natknąłem się na sernik an zimno na Moich Wypiekach [tutaj]. Nieco zmieniłem przepis i wykonałem. Tak powstał ten nie za słodki, lekko winny, porzeczkowo-śmietankowy sernik na zimno na przepysznym kruchym spodzie :).


Składniki na kruchy spód:

[można nie piec spodu i wykorzystać pokruszone biszkopty, wymieszane z masłem lub wyłożyć spód całymi, okrągłymi biszkoptami]

  • 150 g zimnego masła
  • 250 g przesianej mąki
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • garść odszypułkowanych czarnych porzeczek

na masę serową:


  • ok. 800 g trzykrotnie zmielonego sera (może być z wiaderka)
  • ok. 200-250 g śmietany kremówki 30%
  • ok. 150 g cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • ok. 300 g odszypułkowanej czarnej porzeczki


Kruchy spód:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać pokrojone w kostkę masło, wbić żółtka. Całość posiekać nożem, a następnej zagnieść możliwie szybko kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 30-40 min. lub do zamrażalnika na 15 min.

Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować. Przełożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia) i wylepić nim dokładnie boki. Na wierzchu położyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypać grochem lub innym obciążnikiem. Piec przez 15-20 min. w 200oC, a następnie zdjąć groch, wysypać na wierzch garść czarnej porzeczki i piec jeszcze przez 10 min. Wyjąć i wystudzić.

Masa serowa:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody tak, by była w całości przykryta. Pozostawić na kilka minut, a następnie dolać gorącej wody do ok. 1/3 wysokości szklanki.

Czarną porzeczkę zmielić blenderem na mus. Ser zmiksować dokładnie ze 120 g cukru oraz śmietaną kremówką. Dodać żelatynę (może być ciepła) i zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na kruchy spód i schować ciasto do lodówki. Do drugiej połowy dodać mus porzeczkowy i zmiksować. Masę porzeczkową wylać masę białą, wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto można dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną lub jagodami, lub borówką.


2 komentarze :