tort piernikowy z gruszkami i kremem gruszkowym
Ostatnio rozpisywałem się o jabłkach, ale nie ma dla mnie jesieni także bez gruszek. Co roku włączam je do swojej diety nie tylko w czystej, nieprzetworzonej postaci, ale też w różnych daniach. Tym razem wpadł mi głowy pomysł na wilgotny piernik z gruszkami. A że taki zwykły piernik zazwyczaj czymś się przekłada, uznałem, ze przełożę kremem gruszkowym. I tak jakoś wyszło, że na stole pojawił się tort piernikowy z przepysznym kremem (można jeść nawet bez ciasta jako deser!).
Podstawa piernikowa zaczerpnięta z Moich Wypieków [tutaj].
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka miodu
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru lub ciut mniej
- 30 g przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 łyżka karmelu (z 2 łyżek brązowego cukru)
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 średnie gruszki
na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- ok. 6 łyżek cukru pudru
- cytrynowo-gruszkowy curd [przepis ponieżej]
na cytrynowo-gruszkowy curd:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ok. 50 g masła
- sok z 1 cytryny
- 2 duże gruszki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zwykłego cukru
Przygotowanie należy zacząć od zrobienia płynnej bazy do piernika oraz curdu, bo muszą wystygnąć przed kolejnymi etapami.
Ciasto:
[Karmel: Dwie łyżki brązowego (trzcinowego) cukru rozpuścić w suchym garnku, nie mieszając, uważając jednak, by cukier się nie przypalił. Do karmelu można dodawać kolejne składniki.]
Płynna baza: Miód, masło, mleko, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem do rozpuszczenia składników. Wystudzić całkowicie.
Część sucha: Mąkę przesiać z sodą. Trzy gruszki obrać, usunąć środki nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać gruszki z mąką.
Do przestudzonej płynnej bazy dodawać kolejno: cukier, żółtka, mąkę z sodą i gruszkami. Każdy ze składników dokładnie wmieszać w ciasto (najlepiej ręcznie). Na koniec dodać ubitą pianę z białek i wmieszać delikatnie.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Wylać ciasto, wyrównać. Piec przez ok. 75-80 min. w 170oC. Wystudzić.
Cytrynowo-gruszkowy curd:
Gruszki obrać, wykroić środki, porkoić w kostkę, zasypać łyżką cukru i podsmażyć przez ok. 10 min. Zdjąć z ognia, przestudzić i zblendować.
Jajko i żółtko rozmieszać w garnku, postawić na ogniu, dodać masło oraz sok z cytryny. Cały czas mieszając rozpuścić masło, następnie dodać zmiksowaną gruszkę, wymieszać dokładnie, dodać cukier puder i gotować ok. 5 min. Wystudzić całkowicie.
Krem gruszkowy:
Śmietanę ubić (chwilę na najwyższych obrotach, potem na najniższych). Na koniec dodać dwie łyżki cukru. W osobnym naczyniu zmiksować mascarpone z pozostałym cukrem. Do serka dodawać stopniowo bitą śmietanę i miksować. Następnie dodawać gruszkowy curd i także zmiksować. Tak przygotowanym kremem przełożyć i ozdobić piernik.
Komentarze
Prześlij komentarz