ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 0,5 kg śliwek
- 2 kg jabłek [lub inne owoce]
kruszonka:
- 70 g zimnego masła
- 50 g mąki
- 20 g wiórków kokosowych
- 30 g cukru
Mleko podgrzać, lecz nie gotować. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem i trzema łyżkami mąki. Zalać połową ciepłego mleka i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Mąkę przesiać do miski. Jajka, żółtka i miód wymieszać dokładnie w osobnym naczyniu. Masę jajeczną wlać do mąki, dodać drożdże i wyrobić ciasto za pomocą drewnianej łyżki, wlewając w międzyczasie pozostałe mleko. Wyrabiać do momentu aż pojawią się bąbelki. Podczas wyrabiania wlewać porcjami ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze kilka minut aż ciasto będzie samo odchodzić od łyżki. Posypać ciasto niewielką ilością mąki, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na co najmniej pół godziny (ja zostawiłem na godzinę) do wyrośnięcia.
W tym czasie umyć jabłka i śliwki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Masło na kruszonkę posiekać z mąką, wiórkami kokosowymi i cukrem (rozetrzeć palcami).
Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blachy. Na wierch wysypać jabłka, ułożyć śliwki. Owoce lekko powciskać. Całość posypać kruszonką.
Piec przez 45-50 min w 180⁰C.
Oooo, cisto drożdżowe! Smak dzieciństwa! Pamiętam jak babcia takie ciasto robiła :)
OdpowiedzUsuńNo nieźle wygląda to ciasto. Spróbuję zrobić podobne z pomocą mojej kobiety :P
OdpowiedzUsuń