ciasto ucierane
Przyszedł wrzesień, a wraz z nim jakże "wspaniała" jesień. Już drugi dzień słońce przebija się jedynie zza chmur. Na szczęście zawsze można znaleźć pocieszenie w jakimś dobrym cieście, najlepiej z sezonowymi owocami. A skoro jest wrzesień, to i sady obrodziły. Stąd też proponuję smaczne i zdrowe (bo z dużą ilością mąki migdałowej) ucierane ciasto z gruszkami, wzorowane na przepisie Ivety Fabešovej.Składniki:
- 175 g cukru
- 80-90 g mąki pszennej
- 220 g mąki migdałowej (zmielonych bardzo drobno migdałów; mogą być nieobrane)
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 4 gruszki
- 2-3 garści płatków migdałowych do posypania
Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Gruszki umyć obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodawać kolejno jajka i miksować. Dodać mąkę i wymieszać za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec dodać posiekane gruszki i wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównać.
Migdały uprażyć na suchej patelni, wysypać na wierz ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. godzinę.
Wczoraj razem z dziewczyną wspólnie takie ciasteczko przyrządziliśmy, naprawdę mega smakowało :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierane ciasta... Ostatnio zachwycałem się ciastem marchewkowy, teraz pora przetestować gruszkowe!
OdpowiedzUsuń