babka o smaku kiwi-banan
Z całą pewnością pamiętacie jeszcze babkę pomidorową, którą tutaj niedawno wstawiałem. Postanowiłem trochę pokombinować i podmienić składniki tak, aby otrzymać zielone ciasto o smaku kiwi. Tak więc przed Wami kolejne wegańskie ciasto – przepyszne puszyste.Poniższa porcja to półtorej porcji babki pomidorowej, co oznacza, że potrzeba na nią nieco większej foremki. W moją wpasowuje się nawet lepiej, bo poprzednia wypełniała jedynie około połowę.
Składniki:
- 1,5 szklanki owoców kiwi (ok. 4 sztuk) [uwaga! nie cała puszka!]
- 1 duży dojrzały banan lub dwa mniejsze
- ok. 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości banana; można dać mniej)
- 2 duże garści świeżego szpinaku baby
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej, bułka tarta, cukier puder, kakao
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Kiwi umyć i obrać, wykrawając twardą część. Razem z bananem umieścić w wysokim naczyniu blendera, dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, szpinak. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.
Formę na babkę (z kominem) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Masę pomidorową wlać do formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut na złoty kolor (sprawdzić patyczkiem).
Ten kolor zdecydowanie zachęca mnie do spróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń