26 listopada 2013

nie naleśniki, a pancakes!

[Ci, którzy mnie znają wiedzą, że nie lubię nadużywać jakichkolwiek zapożyczeń, jeśli istnieje możliwość, by nazwać coś po polsku. W związku z tym spieszę z uzasadnieniem. Celowo nazywam proponowane tu naleśniki z angielska pancakes, ponieważ zwykłe naleśniki to dla mnie cienkie placuszki, które smażyła moja mama, składane potem w kopertę lub zwijane w rulonik. Pancakes to w gruncie rzeczy po prostu naleśniki biszkoptowe. Krótsza jest jednak nazwa angielska ;). A poza tym jakoś tak ten typ naleśników kojarzy mi się z amerykańskimi filmami i syropem klonowym :)]

pancakes / naleśniki biszkoptowe (ps.nalěsьniky)

24 listopada 2013

niezbyt czerwony marchwiak

[Z czerwonej marchewki wyszedł ten brązowy marchwiak. Zapewne jest to zasługa orzechów i sporej ilości cynamonu. Liczyłem, że będzie deser na czerwono, a tu jednak bardziej podpiernikowo. A swoją drogą: pierniki trzeba by już niedługo upiec! Toż to miesiąc do Świąt został. A wracając do ciasta marchewkowego, myślę, że efekt jest bardzo zadowalający. Robi się go bardzo szybko, a brudzi przy tym, hm, góra 4 naczynia, więc i zmywania niewiele.]

ciasto marchewkowe (ps. testo zъ marxъvi)

 

23 listopada 2013

brukselka może być smaczna!

[Ponoć brukselka należy do tej samej serii warzyw, co szpinak, czyli warzyw, do jedzenia których mamy zmuszały nas w dzieciństwie. Mnie się to nie zdarzyło, więc być może dlatego zachwyciłem się brukselką bardzo szybko (choć do szpinaku też mnie nikt nie zmuszał, a jakoś nie potrafię się do niego przekonać w innej postaci niż surowe liście). Mam nadzieję, że zaprezentowany tu przepis na tartę, w którą wkomponowana jest brukselka, pozwoli odmienić jej smak (niektórzy degustatorzy dania także byli dosyć sceptycznie nastawieni do brukselki, jednak, gdy jej tu spróbowali, uznali, że nie jej smak nie jest nachalny).]

tarta z brukselką i kurczakiem


Składniki:


Ciasto:
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
125 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)

Farsz (podstawowy):
500 g bruselki
ok. 300-400 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula średniej wielkości (opcjonalnie)
papryka czerwona
2 łyżki masła
1 jajko
ok. 150 ml śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
ok. 80-100 g żółtego sera
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej gałka muszkatołowej
sól, pieprz


11 listopada 2013

ciasteczka trójpołówkowe

[Ciasteczka trójpołówkowe (nie mylić z trójpolówką), ponieważ są: półkruche, półfrancuskie i półdrożdżowe. Idealnie nadają się na listopadowe smętne wieczory, ich przyrządzenie jest szybkie i proste, a składniki zazwyczaj znajdują się w lodówce ;). Przepis inspirowany przepisem z tego bloga]

ciastka z marmoladą (těstъka zъ smaženъjьmi ovotjьmi)


składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100-125 g masła
  • 1/2 szklani jogurtu naturalnego (śmietana 12% też się nada)
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ok. 10-12 g drożdży
  • dowolna marmolada lub gęsty dżem
  • cukier puder do posypania


8 listopada 2013

winne gruszki

[jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu z bloga cioccolato gatto; kategoria półprodukty nie oznacza, że gruszki w ten sposób przygotowane nie nadają się do spożycia w tej postaci, oznacza to jedynie, że można je wykorzystać do innych przepisów]


gruszki w winie (ps. grušьky vъ vině2)


 

4 listopada 2013

na początku była mąka

chleb (ps. xlebъ) 


składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • ok. 2 łyżek cukru (może być mniej)
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 torebka drożdży suszonych lub 25 g zwykłych
  • dodatki (opcjonalnie): lubczyk, rodzynki, słonecznik, orzechy itp., itd.