9 listopada 2013

gruszkowa korona

gruszki w cieście z orzechami (ps. grušьky vъ těstě2 zъ orěxъmi)


 
składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • gruszki przyrządzone wg tego przepisu
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, następnie posiekać nożem lub rozdrobnić palcami.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu rozkłócić jajka widelcem i powoli, ciągle ucierając, dodawać je do tłuszczu. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami,  proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać mieszankę na przemian z mlekiem do masy jajecznej.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy ozdobić boki płatkami migdałowymi, to należy wysmarować boki tortownicy masłem, a następnie wykleić płatkami. Włożyć łyżką trochę ciasta na dno formy, rozprowadzić, ustawić na tym gruszki. Włożyć pozostałe ciasto, unosząc przy tym poszczególne gruszki, tak, by ciasto dostało się także między nie. Można spróbować włożyć całe ciasto do formy i wciskać w nie gruszki [nie próbowałem tego sposobu, więc nie gwarantuję sukcesu, ale kto wie ;)].

Piec ok. 90 min. w 180oC [sic! niestety, piecze się bardzo długo!]. Sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone, szczególnie na środku. W drugiej połowie pieczenia można wyłączyć górną grzałkę, aby nie przypalić za mocno ciasta.

Gdy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem.

1 komentarz :

  1. Na początku myślałam, że powinno być ciasto z gruszkami, ale już rozumiem, czemu są gruszki w cieście... ;) pysznie! :D

    Radzik

    OdpowiedzUsuń