23 kwietnia 2015

jabłkowe róże

róże z ciasta francuskiego


A dziś przepis bardzo prosty, ale efektowny co do formy. Co do czasu wykonania, to najdłużej zajmuje przygotowanie - pokrojenie jabłek. Warte wykonania dla efektu :).



19 kwietnia 2015

sernik karmelowy

sernik z solonym karmelem


Nie wstawiałem tu niczego od ho, ho i jeszcze trochę, choć tak się cieszyłem, że mam co najmniej 4 przepisy do dopisania dla Was. Niestety, ciągle coś przeszkadzało i wypadało. Dziś w końcu się udało. Na początek - sernik. Poszukiwania nowego smaku sernika, niepróbowanego jeszcze, zaprowadziły mnie do karmelu, solonego. Stąd dziś prezentuję sernik z solonym karmelem.
Pomysł był taki, by w środku sernika chrupały małe kawałeczki skrystalizowanego karmelu. Niestety, te rozpuściły się już na etapie mieszania z serem. W związku z tym wyszedł sernik karmelowy, złoty w kolorze, do którego naprawdę warto zrobić polewę karmelową.



2 kwietnia 2015

autorskie ciasto z jabłkami

ucierane cytrynowe ciasto z jabłkami


Miała być szarlotka, ale nie mogłem się zdecydować, jaką szarlotkę zrobić, żeby nie była zwykła, bo taka już jest na blogu [tutaj], a jednocześnie, żeby dało się ją zrobić szybko (bo czasu jakoś tak brakuje). Z tego niezdecydowania narodził się pomysł zrobienia ciasta w pełni na oko i na język, czyli bez żadnego przepisu, a jedynie na podstawie doświadczenia :). Tak oto powstało poniższe ucierane ciasto z jabłkami - przypomina babkę w partiach suchych, w tych bliżej jabłek jest zbite i mokre. Całość - smaczna :).