Przejdź do głównej zawartości

jabłkowe róże

róże z ciasta francuskiego


A dziś przepis bardzo prosty, ale efektowny co do formy. Co do czasu wykonania, to najdłużej zajmuje przygotowanie - pokrojenie jabłek. Warte wykonania dla efektu :).



Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 jabłek (najlepiej czerwonych)
  • 4 łyżki cukru
  • woda
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą kostkę pokroić na cienkie paski, tak, by miały one z jednej strony kawałek skórki.

Wodę zagotować w garnku z cukrem. Wrzucić na wrzątek pokrojone jabłka i zagotować przez kilka minut, aby jabłka zmiękły i dały się zwijać.

Ciasto francuskie pociąć na paski szerokości ok. 3 cm, gdy jest jeszcze zwinięte. Każdy pasek rozwinąć i układać na nim przestudzone kawałki jabłek tak, by część ze skórką wystawała nieco ponad ciasto, a pod jabłek była jeszcze pusta część ciasta. Jabłka należy układać tak, by na siebie zachodziły.

Następnie pasek należy zwinąć wraz z jabłkiem i delikatnie ścisnąć u dołu. Taką różę włożyć do wyłożonej papilotkami lub papierem do pieczenie formy na muffiny i piec w 180oC przez ok. 30-35 min. (do zarumienienia).

Wystudzone można dodatkowo posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).