23 kwietnia 2015

jabłkowe róże

róże z ciasta francuskiego


A dziś przepis bardzo prosty, ale efektowny co do formy. Co do czasu wykonania, to najdłużej zajmuje przygotowanie - pokrojenie jabłek. Warte wykonania dla efektu :).



Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4-5 jabłek (najlepiej czerwonych)
  • 4 łyżki cukru
  • woda
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Jabłka pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą kostkę pokroić na cienkie paski, tak, by miały one z jednej strony kawałek skórki.

Wodę zagotować w garnku z cukrem. Wrzucić na wrzątek pokrojone jabłka i zagotować przez kilka minut, aby jabłka zmiękły i dały się zwijać.

Ciasto francuskie pociąć na paski szerokości ok. 3 cm, gdy jest jeszcze zwinięte. Każdy pasek rozwinąć i układać na nim przestudzone kawałki jabłek tak, by część ze skórką wystawała nieco ponad ciasto, a pod jabłek była jeszcze pusta część ciasta. Jabłka należy układać tak, by na siebie zachodziły.

Następnie pasek należy zwinąć wraz z jabłkiem i delikatnie ścisnąć u dołu. Taką różę włożyć do wyłożonej papilotkami lub papierem do pieczenie formy na muffiny i piec w 180oC przez ok. 30-35 min. (do zarumienienia).

Wystudzone można dodatkowo posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz