2 kwietnia 2015

autorskie ciasto z jabłkami

ucierane cytrynowe ciasto z jabłkami


Miała być szarlotka, ale nie mogłem się zdecydować, jaką szarlotkę zrobić, żeby nie była zwykła, bo taka już jest na blogu [tutaj], a jednocześnie, żeby dało się ją zrobić szybko (bo czasu jakoś tak brakuje). Z tego niezdecydowania narodził się pomysł zrobienia ciasta w pełni na oko i na język, czyli bez żadnego przepisu, a jedynie na podstawie doświadczenia :). Tak oto powstało poniższe ucierane ciasto z jabłkami - przypomina babkę w partiach suchych, w tych bliżej jabłek jest zbite i mokre. Całość - smaczna :).


Składniki:


  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • pół szklanki mleka
  • pół kilo jabłek


Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Oba rodzaje mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku i miksować. Następnie wrzucić startą skórkę z cytryny. Naprzemiennie wsypywać mąkę i wlewać mleko. Miksować. Ciasto nie powinno być za gęste (mikser powinien radzić sobie z nim bez problemu).

Do masy dodać ubite białka i wmieszać je delikatnie łyżką. Wrzucić jabłka i także wymieszać łyżką.

Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190oC przez 40-50 min. (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz