Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2016

sernik cynamonowy

cynamon nie tylko na Wigilię Czy cynamon musi być powiązany jedynie ze świętami Bożego Narodzenia, choinką, pierniczkami? Zdecydowanie nie! Trochę na przekór kojarzeniu cynamonu z grudniowymi świętami, a trochę w związku z moim ostatnim zauroczeniem się na nowo tą korzenną przyprawą postanowiłem przygotować sernik z cynamonem. Z powodzeniem wypiek ten może stanąć na wielkanocnym stole. Może też stanąć na każdym innym stole z dowolnej okazji lub... bez takowej. Jeśli tylko cynamon nie budzi w Was awersji - próbujcie, bo warto :).

drożdżowe rogaliki

rogaliki z nadzieniem Pierwszy dzień nowego tygodnia niemal za nami. Przed nami jeszcze cztery do weekendu, pełne kolejnych obowiązków: szkoły, pracy, studiów i wielu, wielu innych. Warto przygotować się dobrze na nowe wyzwania i zaopatrzyć w smaczne, domowe drugie śniadania (a może desery lub podwieczorki? ;)) albo po prostu zrelaksować się w kuchni w poniedziałkowy wieczór. Poniższe drożdżowe rogaliki nadają się idealnie tak do zabrania ze sobą jako słodka przekąska, jak i do odpoczynku przy kawie. Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti".

tulipan

babka czterokolorowa,  czyli (prawie) tulipan Tulipan należy do stałego repertuaru ciast mojej mamy i jest naprawdę smaczny oraz efektowny. Postanowiłem się z nim zmierzyć. Niestety, okazało się, że osiągnięcie wymarzonego kształtu nie jest takie proste, zwłaszcza, gdy piekarnik zaczyna wariować. Na szczęście, smak ciasta wart jest poznania nawet w nie do końca tulipanowej postaci - każda z warstw daje inny smak. Nie przejmujcie się więc, jeśli otrzymacie jedynie pąk tulipana lub "wulkan". Najważniejsze, by babka wyrosła, ale też nie była w piekarniku za długo i nie wyschła. Aby zachować tulipanowatość niniejszego ciasta można przecież zawsze ozdobić talerz i stół tulipanami - prawdziwymi lub z cukru pudru ;).