7 marca 2016

drożdżowe rogaliki

rogaliki z nadzieniem


Pierwszy dzień nowego tygodnia niemal za nami. Przed nami jeszcze cztery do weekendu, pełne kolejnych obowiązków: szkoły, pracy, studiów i wielu, wielu innych. Warto przygotować się dobrze na nowe wyzwania i zaopatrzyć w smaczne, domowe drugie śniadania (a może desery lub podwieczorki? ;)) albo po prostu zrelaksować się w kuchni w poniedziałkowy wieczór.
Poniższe drożdżowe rogaliki nadają się idealnie tak do zabrania ze sobą jako słodka przekąska, jak i do odpoczynku przy kawie.
Przepis pochodzi z książki "Iveta a české sladkosti".

Składniki:


  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Nadzienie:

dżem, marmolada, jabłka zesmażone z cukrem i cynamonem lub inne



Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i łyżką mąki, zalać 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Zostawić na ok. 30 min.

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, sól, masło, jajko oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu na ok 45 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkowywać w koło. Podzielić koło na 6-8 części. Na środek każdego trójkąta położyć nieco marmolady lub innego nadzienia. Trójkąty zawijać od podstawy do wierzchołka.

Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować każdy roztrzepanym jajkiem i zostawić na ok. 10-15 min. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekanika i piec ok. 30 min. (do złotego koloru).
Po przestudzeniu można posypać rogaliki dodatkowo cukrem pudrem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz