cynamon nie tylko na Wigilię
Czy cynamon musi być powiązany jedynie ze świętami Bożego Narodzenia, choinką, pierniczkami? Zdecydowanie nie! Trochę na przekór kojarzeniu cynamonu z grudniowymi świętami, a trochę w związku z moim ostatnim zauroczeniem się na nowo tą korzenną przyprawą postanowiłem przygotować sernik z cynamonem. Z powodzeniem wypiek ten może stanąć na wielkanocnym stole. Może też stanąć na każdym innym stole z dowolnej okazji lub... bez takowej. Jeśli tylko cynamon nie budzi w Was awersji - próbujcie, bo warto :).
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może być gotowy z wiaderka)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukr
- 1/4 szklanki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 kieliszki rumu
Spód (opcjonalnie):
- pierniczki (mogą być w czekoladzie) lub ciemne herbatniki
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pierniczki (można je też pokruszyć). Można też przygotować sernik bez spodu. Wtedy warto posmarować spód tortownicy masłem i wysypać bułką tartą.
Twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Śmietanę kremówkę wzbić za pomocą miksera (nie powinna być sztywna, a jedynie napowietrzona). Dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać rum. Masę wyłożyć do tortownicy.
Piekarnik nagrzać do 175oC. Wstawić sernik do piekarnika. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do dużej blachy, ustawionej pod sernikiem lub obok niego [sernik można ustawić np. na kratce].
Piec przez 15 min. w 175oC, a następnie jeszcze 90 min. w 120oC.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na
15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo. Wyjąć, wystudzić całkowicie i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz