21 marca 2016

sernik cynamonowy

cynamon nie tylko na Wigilię


Czy cynamon musi być powiązany jedynie ze świętami Bożego Narodzenia, choinką, pierniczkami? Zdecydowanie nie! Trochę na przekór kojarzeniu cynamonu z grudniowymi świętami, a trochę w związku z moim ostatnim zauroczeniem się na nowo tą korzenną przyprawą postanowiłem przygotować sernik z cynamonem. Z powodzeniem wypiek ten może stanąć na wielkanocnym stole. Może też stanąć na każdym innym stole z dowolnej okazji lub... bez takowej. Jeśli tylko cynamon nie budzi w Was awersji - próbujcie, bo warto :).



Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może być gotowy z wiaderka)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukr
  • 1/4 szklanki cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 kieliszki rumu

Spód (opcjonalnie):

  • pierniczki (mogą być w czekoladzie) lub ciemne herbatniki



Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pierniczki (można je też pokruszyć). Można też przygotować sernik bez spodu. Wtedy warto posmarować spód tortownicy masłem i wysypać bułką tartą.

Twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Cały czas miksując na najniższych obrotach dodawać kolejno po jednym jajku. Śmietanę kremówkę wzbić za pomocą miksera (nie powinna być sztywna, a jedynie napowietrzona). Dodać do masy serowej i zmiksować. Na koniec dodać rum. Masę wyłożyć do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 175oC. Wstawić sernik do piekarnika. W międzyczasie zagotować wodę w czajniku i wlać wrzątek do dużej blachy, ustawionej pod sernikiem lub obok niego [sernik można ustawić np. na kratce].

Piec przez 15 min. w 175oC, a następnie jeszcze 90 min. w 120oC. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze na 15 min. Uchylać drzwiczki stopniowo. Wyjąć, wystudzić całkowicie i wstawić do lodówki na min. 8 godzin.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz