17 lutego 2017

klasyczna szarlotka cytrynowa

z rodzynkami i rumem

Czy zawsze potrzeba jakiejś specjalnej okazji, by upiec ciasto? Nie zawsze. Czasem wystarczy brzydka, niezachęcająca do wychodzenia na dwór pogoda, czasem chęć odprężenia się w kuchni, a czasem świadomość, że dawno się nie piekło. U mnie zadziałały w tamtym tygodniu te dwa ostatnie powody. Dziś poddaję Wam pod rozwagę upieczenie niniejszej szarlotki na kruchym cieście. Warto :).


 Składniki:

  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • bułka tarta do podsypania

nadzienie:

  • ponad kilogram jabłek [mało soczystych, najlepiej szara reneta]
  • garść rodzynek namoczonych przez kilka godzin w rumie (opcjonalnie)
  • kieliszek rumu [tylko jeśli nie namoczymy rodzynekp
  • 4 łyżki cukru waniliowego [można dać zwykły]
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  •  cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Dodać jajka i żółtko, zagnieść ciasto (nie ogrzewać go zbyt długo w dłoniach). Jeśli ciasto będzie za suche dodawać po łyżce śmietany aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 2:3, obie zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę lub do zamrażarki na pół.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, rodzynki i cukier oraz (jeśli rodzynki nie były namoczone) rum i cynamon, wymieszać dokładnie.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wyjąć większy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na na dno tortownicy. Posypać startą skórką z cytryny, a następnie bułką tartą (dzięki temu ciasto nie nasiąknie za bardzo sokiem z jabłek) i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć drugi kawałek ciasta.

Piec w 180oC przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypać szarlotkę cukrem pudrem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz