pomidory na deser
Już drugi raz Marta Dymek z Jadłonomia zaskakuje mnie przepisem ze swojej drugiej książki. Okazuje się, że ciasta bez jajek mogą być pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Babkę tę zrobiłem już dwa razy w przeciągu dwóch tygodni i niech będzie to wystarczającym potwierdzeniem, że wychodzi naprawdę dobra. A na dodatek przygotowuje się ją ok. 15 minut (nie licząc pieczenia).Jeśli wahaliście się kiedyś, czy zrobić takie ciasto i czy w ogóle ciasto wegańskie może wyjśc dobrze, nie zwlekajcie więcej i spróbujcie. Ja powoli odkrywam książkę Dymek i mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis mnie pozytywnie zaskoczy.
Składniki:
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki [uwaga! nie cała puszka!]
- 1 banan
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- duża szczypta imbiru (ok. łyżeczki)
- skórka otarta z pomarańczy (tylko pomarańczowa warstwa)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- olej, bułka tarta, cukier puder
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Pomidory umieścić w wysokim naczyniu blendera, dodać banan, cukier, olej, imbir oraz skórkę z pomarańczy. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.
Formę na babkę (z kominem) posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Masę pomidorową wlać do formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut na złoty kolor (sprawdzić patyczkiem).
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz