bardzo truskawkowe ciasto
Pamiętacie, jak zachwycałem się babką pomidorową [tutaj] od Marty Dymek z Jadłonomii? Już któryś raz eksperymentuję z tym przepisem i podmieniam składniki, coś dodaję, coś odejmuję i w tym liczeniu dochodzę do jednego wniosku - proporcje zaproponowane przez jego autorkę prowadzą do ciasta idealnego, które jest puszyste, wilgotne i pyszne.Jeśli macie w domu nadmiar truskawek albo marzy Wam się szybkie ciasto truskawkowe, albo wracacie późno do domu jednego dnia, następnego niemal tuż po pracy macie imprezę, a wiecie, że nie wypada Wam pojawić się bez ciasta - bierzcie się za to ciasto w pełni truskawkowe.
Przepis na jedną keksówkę. Ja od razu zrobiłem podwójną porcję ;).
Składniki:
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek
- 1 banan
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół szklanki oleju
- kieliszek amaretto (opcjonalnie)
- 2 szklanki mąki pszennej (warto dać o łyżkę lub dwie więcej)
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- kilka truskawek do ozdoby
- olej, bułka tarta do oprószenia formy
Przepis jest niemal taki sam, jakten z babki pomidorowej, a więc...
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Zmiksowane truskawki przelać do wysokiego naczynia blendera, dodać banan, cukier, cukier wanilinowy, olej oraz likier amaretto. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.
Komentarze
Prześlij komentarz