17 marca 2019

tarta jabłkowa z kratką

tarta typu apple pie

Miałem przerwę w pieczeniu (nie aż tak długą jak w publikowaniu nowych przepisów, ale wciąż dość długą), więc postanowiłem upiec coś nowego (aby móc podzielić się przepisem tutaj), ale też prostego, żeby się udało ;). Dawno nie robiłem tarty na kruchym cieście na słodko, więc wybór padł właśnie na nią. Najpierw miało być kremowo, lecz potem zobaczyłem jabłka na targu i tak jakoś mnie do nich coś pokierowało. Z tych zachcianek powstała niniejsza tarta typu apple pie. W mojej wersji oprócz jabłek znalazły się jeszcze orzechy włoskie, a w samym cieście także migdały.

Składniki na ciasto półkruche

  • 360 g mąki pszennej
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia [opcjonalnie]
  • 200 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

wnętrze tarty:

  • 6 średnich jabłek
  • 3 łyżki cukry waniliowego (lub zwykłego)
  • 200 g orzechów włoskich

Mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone w kostkę masło, zmielone migdały, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i jajko. Posiekać składniki nożem, a następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je na 30-60 min do lodówki.

Orzechy uprażyć na suchej patelni i

posiekać drobno lub zmiksować w blenderze. Jabłka obrać, pozbawić środków nasiennych i pokroić w kostkę. Dno większego garna zalać niewielką ilością wody, wrzucić jabłka, dodać 3 łyżki cukru waniliowego lub 2 zwykłego białego i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Podsmażyć przez kilka minut, mieszając. Odstawić do wystygnięcia.

Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je w stosunku 2:3. Formę na tartę lub tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować do formy koła i przenieść do formy, obcinając wystające brzegi. Połową orzechów wysypać dno tarty, wyłożyć na to podsmażone wcześniej jabłka, a następnie posypać pozostałymi orzechami. Mniejszy kawałek także rozwałkować i pociąć na paski. Ułożyć je na wierzchu tarty w formie kratki.

Piec w 190oC przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175oC i piec jeszcze przez kolejnych 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz