tarta typu apple pie
Miałem przerwę w pieczeniu (nie aż tak długą jak w publikowaniu nowych przepisów, ale wciąż dość długą), więc postanowiłem upiec coś nowego (aby móc podzielić się przepisem tutaj), ale też prostego, żeby się udało ;). Dawno nie robiłem tarty na kruchym cieście na słodko, więc wybór padł właśnie na nią. Najpierw miało być kremowo, lecz potem zobaczyłem jabłka na targu i tak jakoś mnie do nich coś pokierowało. Z tych zachcianek powstała niniejsza tarta typu apple pie. W mojej wersji oprócz jabłek znalazły się jeszcze orzechy włoskie, a w samym cieście także migdały.
Składniki na ciasto półkruche
- 360 g mąki pszennej
- 70 g zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia [opcjonalnie]
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
wnętrze tarty:
- 6 średnich jabłek
- 3 łyżki cukry waniliowego (lub zwykłego)
- 200 g orzechów włoskich
Mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone w kostkę masło, zmielone migdały, proszek do pieczenia, cukier puder, sól i jajko. Posiekać składniki nożem, a następnie zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je na 30-60 min do lodówki.
Orzechy uprażyć na suchej patelni i
posiekać drobno lub zmiksować w blenderze. Jabłka obrać, pozbawić środków nasiennych i pokroić w kostkę. Dno większego garna zalać niewielką ilością wody, wrzucić jabłka, dodać 3 łyżki cukru waniliowego lub 2 zwykłego białego i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Podsmażyć przez kilka minut, mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
posiekać drobno lub zmiksować w blenderze. Jabłka obrać, pozbawić środków nasiennych i pokroić w kostkę. Dno większego garna zalać niewielką ilością wody, wrzucić jabłka, dodać 3 łyżki cukru waniliowego lub 2 zwykłego białego i 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Podsmażyć przez kilka minut, mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je w stosunku 2:3. Formę na tartę lub tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować do formy koła i przenieść do formy, obcinając wystające brzegi. Połową orzechów wysypać dno tarty, wyłożyć na to podsmażone wcześniej jabłka, a następnie posypać pozostałymi orzechami. Mniejszy kawałek także rozwałkować i pociąć na paski. Ułożyć je na wierzchu tarty w formie kratki.
Piec w 190oC przez 25 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175oC i piec jeszcze przez kolejnych 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Twoja wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuń