Przejdź do głównej zawartości

wegańskie ciasto jabłkowo-bananowe

Kolejna wariacja, niektórym już bardzo dobrze znana, na temat babki pomidorowej z przepisu Marty Dymek (Jadłonomia).


Składniki:

2 jabłka zblendowane ma mus
1 banan
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
pół szklanki oleju
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
olej, bułka tarta, cukier puder
płatki migdałowe (opcjonalnie)



Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Mus jabłkowy umieścić w wysokim naczyniu blendera, dodać banan, cukry, olej, kardamon. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dolać mokre składniki i wymieszać łyżką krótko do połączenia się składników.

Keksówkę posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy, wyrównać, obsypać płatkami migdałowymi, wciskając je delikatnie w ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50-55 minut na złoty kolor (sprawdzić patyczkiem).


Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem
Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).





nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa
Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).


babeczki z kremem mascarpone

kruche babeczki z kremem mascarpone [Spód babeczek był już prezentowany w przepisie na kruche babeczki z kremem cytrynowym. Zależało mi, aby podzielić się przepisem na ten jakże prosty, a smaczny krem. Babeczki przygotowuje się dość łatwo, a same spody mogą poleżeć spokojnie ponad tydzień. Odpowiednia dekoracja sprawi, że można je podać na każdą okazję; kolorowe galaretki sprawią, że babeczkami zachwycą się np. dzieci.]