Ilekroć zabieram się za robienie ciasta marchewkowego, tylekroć na nowo wyszukuje przepisu, bo ciągle coś mi w którymś nie odpowiada. A to trzeba ucierać masło, a to jajka z cukrem, a to za dużo jajek, a to za dużo cukru itd. Przerobiłem więc kilka różnych przepisów pod siebie i tak oto powstał poniższy przepis na bardzo wilgotne (naprawdę!) ciasto marchewkowe. Niektórzy nawet twierdzili, że było to najlepsze ciasto marchewkowe, jakie jedni w życiu.
Składniki:
300-400 g marchwi
ok. 200 g cukru (1 szklanka)
400-500 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 jabłka
ok. 250 ml oleju roślinnego (1 szklanka)
100 g posiekanych orzechów włoskich
skórka starta ze świeżej pomarańczy
przyprawa do piernika (1/2 opakowania lub całe)
łyżeczka cynamon
szczypta soli
ok. 200 g cukru (1 szklanka)
400-500 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 jabłka
ok. 250 ml oleju roślinnego (1 szklanka)
100 g posiekanych orzechów włoskich
skórka starta ze świeżej pomarańczy
przyprawa do piernika (1/2 opakowania lub całe)
łyżeczka cynamon
szczypta soli
krem maślano-śmietankowy (opcjonalnie)
300 g serka typu Philadelphia (może być śmietankowy kanapkowy)
150 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 łyżeczki soku z pomarańczy
Mąkę przesiać do miski, dodać połowę cukru, proszek do pieczenia,
sodę, sól, przyprawę do piernika, posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy i
wymieszać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać drobno w
naczyniu blendera do podobnego stanu jak po starciu na tarce. Jedno jabłko
pokroić w kostkę i dodać do marchwi.
Drugie jabłko zmielić w blenderze na mus (lub zetrzeć na
tarce, która pozwoli na ten efekt). Do musu dodać olej, jajka i połowę cukru.
Zmiksować.
Marchew dodać do mąki, wymieszać. Wlać do tego mokre
składniki i wymieszać krótko, ale w miarę dokładnie (żeby nie zostały białe
mączne ślady).
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i piec w 180ºC.przez ok. godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem
stan.
Wystudzone ciasto można przełożyć i posmarować po wierzchu kremem.
Krem maślano-śmietankowy
Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo serek, a następnie sok z pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz