ciasto grysikowe z kaszy manny
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
- 200 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śmietany 18% (może być też 12%)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 120 g kaszy manny (10 płaskich łyżek)
- 2 granaty lub inne owoce [w oryginale: czarna porzeczka]
- sól
Mąkę przesiać do miski i wymieszać
z budyniami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć
z połową szklanki cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka,
a następnie stopniowo mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, można zagnieść je ręką. Powinno ono mieć konsystencję grubej kruszonki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy, drugą zawinąć w folię
i włożyć do zamrażalnika na 20 min.
Blachę z ciastem włożyć do lodówki.
z budyniami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć
z połową szklanki cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka,
a następnie stopniowo mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, można zagnieść je ręką. Powinno ono mieć konsystencję grubej kruszonki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy, drugą zawinąć w folię
i włożyć do zamrażalnika na 20 min.
Blachę z ciastem włożyć do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę szklanki cukru i śmietanę. Kolejno wsypywać powoli do masy budyń waniliowy oraz kaszę mannę.
Masę grysikową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć ziarenka granatu [lub porzeczkę, lub inne owoce]. Resztę ciasta (z zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch.
Super, przepadam za grysikowymi słodkościami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń