Przejdź do głównej zawartości

ciasto grysikowe

ciasto grysikowe z kaszy manny


 Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
  • 200 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g śmietany 18% (może być też 12%)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g kaszy manny (10 płaskich łyżek)
  • 2 granaty lub inne owoce [w oryginale: czarna porzeczka]
  • sól

Mąkę przesiać do miski i wymieszać
z budyniami czekoladowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło utrzeć
z połową szklanki cukru na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać żółtka,
a następnie stopniowo mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, można zagnieść je ręką. Powinno ono mieć konsystencję grubej kruszonki. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy, drugą zawinąć w folię
i włożyć do zamrażalnika na 20 min.
Blachę z ciastem włożyć do lodówki.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę szklanki cukru i śmietanę. Kolejno wsypywać powoli do masy budyń waniliowy oraz kaszę mannę.

Masę grysikową wylać na schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć ziarenka granatu [lub porzeczkę, lub inne owoce]. Resztę ciasta (z zamrażarki) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch.

Piec przez 50 min. w 180oC. Wystudzić na kratce kuchennej.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).