skubaniec
[W wersji oryginalnej owoce powinny znaleźć się pod pianą z białek, nie zaś na niej ;)]Składniki:
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- ok. szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 500 g wydrylowanych wiśni lub innych owoców [u mnie banan i borówka amerykańska]
Margarynę posiekać z przesianą mąką. Żółtka wymieszać z 1/2 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia i dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części, do jednej dodać trzy łyżki kakao i zagnieść. Każdą z części zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 min. do lodówki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Obie części ciasta wyjąć z lodówki i zlepić ze sobą. Odrywać kawałku masy i układać na spodzie tortownicy, zostawiając ok. 1/3 ciasta (na wierzch). Na ciasto można wyłożyć owoce [lub zostawić je na wierzch].
Z białek ubić sztywną pianę, łącząc ją pod koniec ubijania z pozostałym cukrem. Pianę wyłożyć na owoce [lub ciasto]. Na pianę poskubać pozostałe ciasto i ułożyć owoce (jeśli je zostawiliśmy an wierzch).
Piec przez 40 min. w 180oC. Po upieczeniu uchylać stopniowo drzwiczki piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz