tarta z nadzieniem serowym
Składniki:
- ok. 500 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki cukru białego (lub brązowego)
- 2 jajka
- 2 łyżki octu
- 300 g margaryny
- 500 g miękkiego twarogu
- ok. 3 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- skórka z 1 cytryny
- sok z połówki cytryny
- cukier puder do posypania
Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru trzcinowego oraz cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sera, mieszając łyżką. Następnie dodać startą skórkę ze sparzonej uprzednio cytryny oraz sok z połówki cytryny. [Masę serową można jeszcze dosłodzić wedle uznania.]
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na ok. 5 mm i wykleić nim formę na tartę. Na ciasto wyłożyć masę serową i rozłożyć równomiernie. Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkować na koło wielkości formy lub ciut większe. Na środku można wyciąć ozdobny wzorek (np. kwiatek) foremką. Płat ciasta przenieść, z pomocą wałka (nawijając na niego ciasto) na tartę. Skleić brzegi.
[Ciasto można posmarować przed włożeniem do piekarnika rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem brązowym lub trzcinowym.]
Piec ok. 40 min. w 180oC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
brakuje mi tu tylko musu malinowego do polania sernika :-)
OdpowiedzUsuń