maślane muffiny z kremem
Muffiny sprawdzają się na każdą okazję - wizytę przyjaciółki, urodzinowy prezent, a także na Święta. Wystarczy odpowiednio je przystroić, by ich walory wzrosły. Poniżej prezentuję dość standardowy przepis na niezbyt słodkie muffiny, które przyozdobiłem bardzo słodkim kremem z białej czekolady. Do ciasta można dodatkowo dodać kawałki czarnej lub białej czekolady lub żurawinę, lub inne dowolne dodatki. Jeśli nie przepadacie za słodkimi kremami, to polecam dodanie 2-3 łyżek soku z cytryny do kremu.
Składniki na muffiny:
- 375 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 200 g śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
- ok. 70-80 g mleka (razem ze śmietaną ma dać ponad szklankę)
- 2 jajka
- 125 g masła
Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 90-100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
- 1 opakowanie śmietan-fixu
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem oraz jajka. Rozmieszać dokładnie. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie.
Ciasto nakładać do foremek (silikonowych lub metalowych wyłożonych papilotkami) i piec przez ok. 25 min. w 200⁰C. Wyjąć i wystudzić.
Krem:
Śmietankę zagotować, zdjąć z palnika i wrzucić białą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce lub zamrażarce (wtedy krócej). Napowietrzyć schłodzoną masę czekoladową za pomocą miksera (można na najwyższych obrotach), tak, by zgęstniała nieco. Do masy dodać serek mascarpone, zmiksować. Dodać wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Kremem udekorować muffiny.
Komentarze
Prześlij komentarz