Przejdź do głównej zawartości

muffiny z kremem z białej czekolady

maślane muffiny z kremem


Muffiny sprawdzają się na każdą okazję - wizytę przyjaciółki, urodzinowy prezent, a także na Święta. Wystarczy odpowiednio je przystroić, by ich walory wzrosły. Poniżej prezentuję dość standardowy przepis na niezbyt słodkie muffiny, które przyozdobiłem bardzo słodkim kremem z białej czekolady. Do ciasta można dodatkowo dodać kawałki czarnej lub białej czekolady lub żurawinę, lub inne dowolne dodatki. Jeśli nie przepadacie za słodkimi kremami, to polecam dodanie 2-3 łyżek soku z cytryny do kremu.

 Składniki na muffiny:

  • 375 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 200 g śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • ok. 70-80 g mleka (razem ze śmietaną ma dać ponad szklankę)
  • 2 jajka
  • 125 g masła

Krem czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 90-100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru (wedle uznania)
  • 1 opakowanie śmietan-fixu


Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia  i solą. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać śmietanę wymieszaną z mlekiem oraz jajka. Rozmieszać dokładnie. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie.

Ciasto nakładać do foremek (silikonowych lub metalowych wyłożonych papilotkami) i piec przez ok. 25 min. w 200⁰C. Wyjąć i wystudzić.

Krem:
Śmietankę zagotować, zdjąć z palnika i wrzucić białą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić całkowicie, a następnie schłodzić w lodówce lub zamrażarce (wtedy krócej). Napowietrzyć schłodzoną masę czekoladową za pomocą miksera (można na najwyższych obrotach), tak, by zgęstniała nieco. Do masy dodać serek mascarpone, zmiksować. Dodać wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Kremem udekorować muffiny.



Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).