świąteczne pierniczki (w tym orzechowe)
Służą do dekoracji stołu lub choinki, dopełniają świąteczne
prezenty lub same nimi są, a przede wszystkim pachną korzennie, świątecznie i
smakują cudownie – świąteczne pierniczki! To już kolejny rok, kiedy
przygotowuję je na święta Bożego Narodzenia i chyba trudno już mi wyobrazić
sobie ten czas bez pierniczków. W tym roku, dzięki Lokalnemu Rolnikowi,
udoskonaliłem przepis i zamiast zwykłej mąki pszennej użyłem mąki orkiszowej,
zamiast miodu wielokwiatowego – miód nawłociowy (prawdę mówiąc, miałem okazję
pierwszy raz go spróbować i mogę polecić zwłaszcza tym, który nie przepadają za
miodami zbyt słodkimi). Ponadto pierwszy raz pokusiłem się o jeszcze dwie
rzeczy: lukrowanie oraz wariant orzechowy pierniczków.
Przepis znajdziecie też na stronie Lokalnego Rolnika [tutaj], gdzie możecie także nabyć odpowiednie produkty :).
Przepis znajdziecie też na stronie Lokalnego Rolnika [tutaj], gdzie możecie także nabyć odpowiednie produkty :).
Składniki:
- 250-300 g miodu
- 100 g cukru
- 120 g masła
- 540 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 60 g przyprawy do piernika
- 1 jajko + 1 do smarowania po wierzchu
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- szczypta soli
- kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor)
- do wersji orzechowej dodatkowo: 100 g orzechów włoskich
Miód, masło i cukier rozpuścić i ostawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z przyprawą do piernika i solą oraz kakao
(jeśli dodajemy). Wlać przestudzony miód z masłem i cukrem, wymieszać. Wbić
jajko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche i nie chciało się
zawiązać, należy stopniowo dodawać po łyżce śmietany aż do uzyskania gładkiej
masy.
Dodatkowo wersja orzechowa (z połowy porcji):
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone
orzechy włoskie i zagnieść ciasto.
Ciasto można schłodzić przez chwilę w lodówce. Rozwałkować
na ok. 3-4 mm i wycinać za pomocą foremek pierniczki. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować rozmieszanym jajkiem, można też powciskać w ciasto
cukrowe perełki, orzechy lub posypać zmielonymi orzechami. Piec przez 8-10 min.
w 180°C. Studzić
rozłożone na kratce.
Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub
słoiku przez min. 3 tygodnie. Jeśli do Świąt zostało mniej czasu, to do słoika
(puszki) można włożyć skórkę z jabłka – przyspieszy to zmiękczanie pierniczków.
Należy pamiętać, aby skórkę wymieniać co kilka dni, bo w przeciwnym razie się
zepsuje.
Składniki na lukier:
- 1-2 szklanki cukru pudru
- białko z jednego jajka
Cukier puder utrzeć z białkiem na gładką masę, tak, aby nie było
grudek. Lukier powinien być gęsty. Ozdabiać wystudzone pierniczki i zostawić do
zastygnięcia lukru.
Pierniczki najlepiej lukrować tuż przed świętami.
Pierniczki to jest to co świąteczne łasuchy uwielbiają najbardziej :)
OdpowiedzUsuń