strucla makowa
Kolorowe bombki na choince, śnieg za oknem i „Last
Christmas” w radiu – bez tego Święta Bożego Narodzenia są dla wielu niepełne,
dziwne. Dla równie wielu nie ma prawdziwych Świąt bez świątecznych wypieków (i to
najlepiej w dużych ilościach!). Wymieniać tu można pierniki, serniki,
pleśniaki, a także drożdżowe strucle z makiem, zwane często po prostu
makowcami. Przed Wami przepis na jeden ze świątecznych smaków (a nawet
przysmaków) – wspomniany już makowiec. Słodki, prawdziwie makowy i… zrobiony na
zdrowej, bo pochodzącej z serwisu lokalnyrolnik.pl, mące orkiszowej.
[składniki na jedną
dużą struclę]
Ciasto drożdżowe:- 275 g mąki orkiszowej z lokalnyrolnik.pl + 3 łyżki do rozczynu
- ok. 90 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 75 g masełka od Lokalnego Rolnika, roztopionego i przestudzonego
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki cukru + łyżka do rozczynu
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka spirytusu (lub wódki, rumu migdałowego)
- ziarenka z połowy laski wanilii
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dodać 3
łyżki mąki, a następnie zalać połową ciepłego, ale nie gorącego, mleka.
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawić na ok. pół godziny do
wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą, wanilią. Dodać
rozczyn oraz łyżeczkę alkoholu. Zagnieść (może być za pomocą drewnianej łyżki
lub ręką) ciasto, dodając na koniec rozpuszczone masło. Uformować ciasto w
kulkę i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie można zrobić masę
makową).
Masa makowa:
- 250 g zmielonego maku
- 70 g jasnego brązowego cukru
- 50 g rodzynki sułtanki
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki likieru amaretto (opconalnie)
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- garstka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 białka
- 2-3 łyżeczki dowolnej konfitury (opcjonalnie zamiast łyżki cukru lub miodu)
Zmielony mak zalać wrzątkiem do zakrycia i odstawić do
wystygnięcia. Odcisnąć mak z wody (polecam przez lniną ściereczkę). [Mak
niezmielony należy gotować przez ok. 20 min, odsączyć i zmielić na maszynce o
małych oczkach.] Do przygotowanego w ten sposób maku dodać rodzynki, skórkę
pomarańczową, orzechy, likier, cukier i masło. Dokładnie wymieszać (może być
mikserem). Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i wmieszać je
delikatnie za pomocą łyżki do maku.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę lub
posmarowany olejem papier do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok.
0,5 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, pozostawiając nieco miejsca przy
brzegach, wyrównać. Powoli zwinąć roladę (jeśli robimy bezpośrednio na papierze
do pieczenia, można zwinąć z papierem). Skleić końce rolady. Ciasto można
owinąć w jeszcze jeden arkusz papieru do pieczenia (aby utrzymało w miarę swój
kształt), albo włożyć je do podłużnej form. Jeśli nie mamy tak dużej frorny, to
owinięte w papier ciasto można upiec na blasze piekarnikowej. Włożyć do
nagrzanego do 190⁰C piekarnika i piec przez około 40 minut, do złotego koloru,
widocznego przez papier.
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki wrzątku
Cukier puder utrzeć z łyżką lub dwiema wrzątku. Lukrować
jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto. Całość można posypać surowym makiem.
Komentarze
Prześlij komentarz