rebarborová buchta s brusinkami
Wszyscy wiecie o mojej słabości do czeskich przepisów od Ivety Fabešovej. Oto kolejny z książki "Iveta a české sladkosti" na przepyszne ciasto rabarbarowe z żurawiną, migdałami, na mące pszennej i migdałowej. Całość jest naprawdę warta grzechu - ciasto puszyste, wilgotne, a rabarbar, migdały i żurawina dopełniają się wyśmienicie!
Składniki:
- 400-500 g pokrojonego rabarbaru
- 175 g cukru + 2 łyżki do rabarbaru
- 170 g mąki pszennej
- 160 g mąki migdałowej (można dać o 60 g więcej, należy wtedy zmniejszyć o tyle ilość mąki pszennej)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 łyżki amaretto
- 110 g żurawiny
- 75 g drobno posiekanych migdałów
Rabarbar wrzucić do garnka, dodać dwie łyżki cukru, podsmażyć przez ok. 10 min., mieszając co jakiś czas. Przestudzić. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i oprószyć mąką.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodawać jajka i miksować. Dodać mąkę oraz amaretto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć rabarbar, posypać żurawiną i migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz