Przejdź do głównej zawartości

ciasto rabarbarowe z żurawiną

rebarborová buchta s brusinkami


Wszyscy wiecie o mojej słabości do czeskich przepisów od Ivety 


  • 400-500 g pokrojonego rabarbaru
  • 175 g cukru + 2 łyżki do rabarbaru
  • 170 g mąki pszennej
  • 160 g mąki migdałowej (można dać o 60 g więcej, należy wtedy zmniejszyć o tyle ilość mąki pszennej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki amaretto
  • 110 g żurawiny
  • 75 g drobno posiekanych migdałów


Rabarbar wrzucić do garnka, dodać dwie łyżki cukru, podsmażyć przez ok. 10 min., mieszając co jakiś czas. Przestudzić. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i oprószyć mąką.

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodawać jajka i miksować. Dodać mąkę oraz amaretto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć rabarbar, posypać żurawiną i migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. godzinę.




Komentarze

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).