Przejdź do głównej zawartości

muffiny chałwowe

mini-muffiny z chałwą


Miałem wstawić je jeszcze w kwietniu, ale zabrakło czasu. Na szczęście muffiny, jak to muffiny dobre są w każdym czasie, a brak składników sezonowych w niniejszym przepisie pozwala na wykonanie go w dowolnym czasie, choćby króciutkiej wolnej chwili, bo robi się je, jak wiecie, naprawdę szybko.


Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 200 ml mleka
  • ok. 250 g chałwy waniliowej lub innej
  • 2 jajka
  • 125 g masła



Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim chałwę oraz masło. Przestudzić i dodać jajka, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto nałożyć do foremek (silikonowych lub metalowych wyłożonych papilotkami) i piec przez ok. 25 min. w 200⁰C. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone można udekorować polewą czekoladową.

Przepis na polewę:
  • ok. 100 ml śmietany 30% do ubijania
  • ok. 100 g gorzkiej lub mlecznej [w zależności od gustu] czekolady
Czekoladę połamać do miseczki lub kubka. Śmietanę zagotować w drugim naczyniu. Wrzącą śmietanę przelać do miseczki z czekoladą i wymieszać do rozpuszczenia. Polewać przestudzone muffiny.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

stefanka (miodownik)

stefanka zwana też miodownikiem Jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, trzeba przyznać zupełnie szczerze, że jest dosyć czasochłonne. Jednocześnie jednak smak stefanki rekompensuje (przynajmniej mi) czas spędzony w kuchni. Stefanka, zwana w niektórych regionach (czy państwach, np. w Czechach) także miodownikiem, nadaje się na każdą okazję: małe przyjęcia, święta czy też po prostu jako niedzielny deser ;).

dyniowe earl grey

ciasto dyniowe earl grey Najwyższa pora wstawić przepis na ciasto robione już dwa tygodnie temu. Gdy tylko zobaczyłem niniejszy przepis w drugiej części  „Jadłonomii” Marty Dymek,wiedziałem, że muszę spróbować go zrobić. Dobrze pamiętam wspaniały smak ciasteczek z dodatkiem herbaty Earl Grey (tam jednak niezaparzonej), na które przepis znajdziecie tutaj . W cieście dyniowym było równie dobrze, a może i lepiej, bo całość jest wilgotna, rozpływająca się w ustach. Aha! tym, którzy „Jadłonomii” nie znają mówię, że przepis jest wegański, więc niech nie dziwi was brak jajek. Ciasto piekłem w dużej keksówce i zrobiłem mniej więcej półtorej porcji przepisu z książki Dymek. Poniżej moje proporcje

nieuTARTA gruszka

tarta gruszkowa Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).