mini-muffiny z chałwą
Miałem wstawić je jeszcze w kwietniu, ale zabrakło czasu. Na szczęście muffiny, jak to muffiny dobre są w każdym czasie, a brak składników sezonowych w niniejszym przepisie pozwala na wykonanie go w dowolnym czasie, choćby króciutkiej wolnej chwili, bo robi się je, jak wiecie, naprawdę szybko.
Składniki:
- 375 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 200 ml mleka
- ok. 250 g chałwy waniliowej lub innej
- 2 jajka
- 125 g masła
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim chałwę oraz masło. Przestudzić i dodać jajka, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto nałożyć do foremek (silikonowych lub metalowych wyłożonych papilotkami) i piec przez ok. 25 min. w 200⁰C. Wyjąć i wystudzić. Wystudzone można udekorować polewą czekoladową.
Przepis na polewę:
Cudowne muffinki, porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO mniam, za chałwowymi wprost szaleję! :)
OdpowiedzUsuńTo trzeba zrobić takie ;)
UsuńMniam! Wyglądają absolutnie rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń